Начало В детайли С богата празнична програма община Струмяни отбеляза 45-ата си годишнина
9689
България

С богата празнична програма община Струмяни отбеляза 45-ата си годишнина

Публкацията е част от архивът на NRD24
| 13 Април 2024, 22:05 ч.

С богата програма община Струмяни отбеляза 45-ата си годишнина. Жители и гости се събраха днес на площад „7-ми април“ за празника.

Официално община Струмяни започва да функционира на 7 април 1979 г. Поради тази причина от 2000 г. празникът на града се отбелязва на 7 април, но по традиция честванията са в почивен ден около датата.  

На този празник обединяваме чувствата си към родната община и сърцето на всеки един от нас се вълнува от радостта и емоциите на празничния ден, от надеждите и желанието ни да продължим развитието на Струмяни като европейска община, каза кметът на Струмяни Емил Илиев в приветственото си слово. 

Той посочи, че са отброили още четири години, през които са имали възможността да работят за бъдещето на Струмяни – „малка, но с все по-големи възможности и все по-позната у нас, но и зад граница“. Защото има с какво да се гордеем – с родолюбието и с гостоприемството ни, с прекрасната ни природа, с културата ни и с историческите забележителности, както и с Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, каза кметът. 

Той посочи, че опитът от последните 12 години е много важен и неслучайно през изминалата година и половина са привлекли инвестиции от близо 30 млн. лева, свързани с промяна на инфраструктурата и благоустрояване на населените места в общината. Кметът отбеляза изграждането на пречиствателна станция, която чисто процедурно отваря възможности за изграждане на нова подземна инфраструктура за водопровод и канализация, изграждането и асфалтирането на улици и тротоари в населените места в общината, мостове над комплекса за хора с психични разстройства в село Каменица, асфалтиране на пътя между Цапарево и Гореме, за да върви изграждането и благоустройването на малките населени места в района успоредно с бъдещото изграждане на граничен пункт „Клепало“. 

Кметът каза, че приоритет в работата ще бъде не само инфраструктурата, но и предлагането на по-добри и адекватни социални услуги за уязвимите групи и хората в неравностойно положение, осигуряването на качествено образование, развитието на културата, туризма и спорта. 

Ще продължим и с дейностите по откриването на граничен пункт „Клепало“, с което ще сбъднем една 40-годишна мечта и ще дадат нов хоризонт за развитие на общината, каза Илиев. По думите му това ще бъде възможност за жителите на общините Берово и Струмяни, с която да се развият бизнес, туризъм, партньорства и приятелства. 

Това е един значим проект не само за Струмяни, но и за съседните общини, за да може да развием туризма, бизнеса и свободно придвижване на хора, стоки и капитали, каза кметът. Той благодари на всички, които обичат община Струмяни. „Наш дълг е да запазим наследеното и да предадем на поколенията след нас силния дух и традициите на община Струмяни“, каза кметът в своето слово. 

Сред официалните гости на празника беше и Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Той изказа своите благодарности към кмета на Общината и ръководство за грижите, които полагат за православната християнска духовност на територията на общината, чрез поддръжката и строителството на нови храмове, чрез поддържането и опазването на културните традиции на населението и пожела в този мандат да бъде успешен и благословен във всяко едно отношение. 

На празника на Струмяни присъстваше и Агнеза Руси Поповска, извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Македония в България. Тя поздрави жителите на Струмяни по случай техния празник и каза, че за нея е голямо удоволствие да бъде тук. 

Поповска посочи, че удоволствието е двойно по-голямо, защото тук е и кметът на Община Берово (Република Северна Македония). Между Струмяни и Берово има дългогодишно, успешно и ползотворно партньорство в много области. Нашите две община са един пример за добро съседство, пример за изграждане на мостове и изграждане на приятелства между двете държави и народите, каза Поповска. 

Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител на Благоевград Мария Димова, кметът на община Берово Звонко Пекевски, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, председателят на Общинския съвет в Сандански Георги Батев, Севделина Траянова - председател на Общински съвет - Струмяни.

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пожар наложи евакуирането на с. Воден, продължава борбата с пламъците и на други места в страната
Пожар наложи евакуирането на с. Воден, продължава борбата с пламъците и на други места в страната. В поредния ден на борба с пожарите у нас, заради разразилата се стихия край ямбол ...
„София филм фест“ започна своите прожекции в Севлиево
Тази вечер на площад „Свобода“ пред административната сграда на Община Севлиево започнаха прожекциите от тазгодишното издание на „София филм фест“.  Ле ...
Двадесет пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция за съдействие в борбата с пожарите, съобщиха от Министерския съвет
Двадесет пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция след изпратената от служебния премиер Димитър Главчев молба за съдействие в борбата с пожарите, съобщиха от служебния ...
От утре започва реконструкция на част от ул. “Опълченска“ в София
Утре започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. “Опълченска“ от кръстовището с бул. “Сливница“ до бул. “Тодор Александров“, съобщих ...
Представители на ПП-ДБ обсъдиха представения от тях проект на декларация за излизане от политическата криза с парламентарните групи, без ДПС
Представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обсъдиха представения от тях проект на декларация за излизане от политическата криза в Б ...
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ