Начало Основна линия Над 500 са регистрираните случаи на коклюш у нас, бременните ще могат да се ваксинират безплатно
14508
България

Над 500 са регистрираните случаи на коклюш у нас, бременните ще могат да се ваксинират безплатно

Публкацията е част от архивът на NRD24
| 26 Април 2024, 21:11 ч.

Над 500 са регистрираните случаи на коклюш в България. Най-засегнати от заболяването са децата, които са над 90% от всички докладвани случаи. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева на пресконференция в Министерския съвет.

Тя подчерта, че за същия период на миналата година случаите са били четири и добави, че това показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяването. Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до една година, а 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст и други причини.

За безплатната ваксинация срещу коклюш на бременни жени у нас главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че имунизационни кабинети ще има във всеки областен център. „Ако има необходимост, готови сме да организираме мобилни кабинети. Стремим се към осигуряване на максимална безопасност на най-рисковата група – децата до една година. Най-вече тези, които не са навършили имунизационна възраст. Това става по два начина, както със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици, с което покриваме 25% от тях, така и с възможността всички желаещи бременни жени да бъдат имунизирани в имунизационни пунктове безплатно като препоръчителна имунизация, така че да осигурят антитела за новородените си деца", добави той на брифинг в Министерски съвет.

В интервю Ангел Кунчев каза, че дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на пандемията от COVID-19. Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от коклюш се хоспитализират, като за голяма част от тях е по-скоро като гаранция за наблюдение, а не защото се нуждаят от интензивно лечение, посочи той. 

Според експерта това, което виждаме през последната година в Европа, е, че все пак протичането на коклюш не е чак толкова тежко. Той отчете, че повече от половината заболели са имунизирани и при тях болестта протича много леко.

„Онкологичните или автоимунните заболявания не са пречка за ваксиниране срещу коклюш. По преценка на лекар ваксинирането срещу коклюш би могло да се отложи при деца, страдащи от хронични заболявания, от имунен дефицит или при провеждане на химиотерапия", заяви в интервю д-р Кремена Пармакова, която е началник на отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването. 

Д-р Пармакова обясни, че винаги има скрита заболеваемост от коклюш, защото болестта от години не протича типично и добави, че в голяма част от случаите заболяването протича атипично, с леки и бързо отшумяващи оплаквания, дори има хора без оплаквания.

„Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. Подготвили сме съвместно насоки към училищата, които евентуално ще се разпространят от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), ако има епидемия, обявена от коклюш", заяви днес служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Според него предстоящите почивни дни и ваканцията ще допринесат да спадне броя на болните от коклюш, както и напрежението в обществото.

В Стара Загора се предприемат спешни мерки срещу разпространението на коклюш. От началото на годината там са регистрирани три случая на заболяването, съобщиха от местната администрация. Те са на бебе на един месец, дете на осем години и на 18-годишен. Случаите са от Стара Загора и Казанлък, а за двамата ученици има данни за проведена имунизация. До 10 май здравните специалисти трябва да проверят всички имунизации и реимунизации на децата във всички детски и учебни заведения в областта.

В Шумен бе регистриран първият случай на коклюш за 2024 г. Това е мъж на 35 години, съобщиха от РЗИ. Първоначално той е бил лекуван в домашни условия с грипоподобни симптоми, а впоследствие е приет за лечение в болницата в града. Мъжът и семейството му са с редовен имунизационен статус.

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Двама души са загинали, а 53 са пострадали при катастрофи в страната за изминалото денонощие
Двама души са загинали, а 53 са пострадали при катастрофи в страната за изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. За последните 24 часа са станали 36 пътнотранспортни прои ...
Временно се отлага реконструкцията на улица „Опълченска“ в София
Временно се отлага началото на реконструкцията на ул. „Опълченска“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. В предстоящите дни от общината ще обявят новата д ...
Делян Добрев от ГЕРБ призова президента да не позволява ПП-ДБ да го заблудят повторно
Депутатът от ГЕРБ Делян Добре призова президента Румен Радев да не позволява „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да го заблудят повторно. В п ...
Военнослужещи продължават участието си в борбата с пожарите в страната
Военнослужещи от различни формирования продължават участието си в борбата с пожарите в страната, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).  Четиридесет души с 10 машини от ...
Община Ловеч улеснява гражданите да подават сигнали с бърза връзка през интернет страницата си
Община Ловеч улеснява гражданите да подават сигнали с бърза връзка през интернет страницата си. Банер на началната страница води към формата за подаване на сигнали. В нея се дава в ...
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ