Начало На преден план Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в цялата страна
7965
България

Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в цялата страна

Публкацията е част от архивът на NRD24
| 14 Май 2024, 14:19 ч.

Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в цялата страна по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, съобщиха от Българската лига по хипертония (БЛХ). Инициативата е част от здравната кампания „Май месец за мерене“ на Международното дружество по хипертония. В България се организира за 18-а поредна година със съдействието на Български Червен кръст.

През май и юни месец манипулациите се извършват в 19 града. Допълнително информация за датата и часа на провеждане в съответното населено място може да бъде намерена на сайта на БЛХ.

Ще се проведе и скрининг за предсърдно мъждене. То представлява хронично прогресиращо заболяване, при което се нарушава сърдечната дейност с ускорен сърдечен ритъм.  Това е и най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща един на четири души над 40-годишна възраст, уточниха от БЛХ.

Целта на инициативата е да повиши вниманието към хората, засегнати от заболяването. С това се подчертава важността на измерването на кръвното налягане, както неговото идентифициране и намаляване при хора, нуждаещи се от интервенция, информираха от Асоциацията.

Тазгодишната здравна кампания е с надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя“. В рамките на инициативата желаещите ще бъдат запознати с правилата за правилно измерване на кръвното налягане и ще имат възможността да споделят стойностите, измерени в домашни условия на сайта на БХЛ.

Към дейностите се включват и от Военномедицинска академия (ВМА), където ще се проведат безплатни консултации. Прегледите ще бъдат на 15 май, от 10:00 до 16:00 ч. в специално изграден пункт пред сградата на лечебното заведение. Не е необходимо предварително записване или направление от личен лекар, уточниха от ВМА.

Артериална хипертония – какво представлява заболяването

Артериалната хипертония представлява състояние, при което стойностите на кръвното налягане надвишават 140/90 mmHg (милиметър живачен стълб), информират от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Тези стойности се установяват трайно и са резултат на спазъм или стесняване на кръвоносните съдове.

Състоянието се среща предимно при възрастните, но е възможно да започне още от ранна детска възраст, подчертаха от здравната инспекция. Хипертонията е важна причина за сърдечен инфаркт и кръвоизливи в мозъка като чести усложнения, които могат да причинят смърт. Също може да предизвика бъбречна недостатъчност, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертрофия на лява камера, както и сърдечна недостатъчност.

По информация на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирана от СРЗИ, в световен мащаб артериалната хипертония засяга около 1,1 милиарда души. В повечето страни честотата на заболяването е между 15-25% при хора над 18-годишна възраст, като България е една от държавите с най-висок и нарастващ процент. Високата сърдечно-съдова смъртност у нас се свързва най-често с артериалната хипертония, която засяга около 40% от лица ма възраст между 25 и 64 години, и за лицата над 45 години – 50%.

Основни симптоми

Често срещани симптоми при високи стойности на артериална хипертония са главоболие, замайване, задъхване и силно сърцебиене. Замъгленото зрение, кръвотечението от носа и повръщането също могат да бъдат признак за повишено кръвно налягане.

Фактори за появата на артериална хипертония са недостатъчната физическа активност, нездравословното и небалансирано хранене, както тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, посочиха от СРЗИ.

При откриване на тези признаци или съмнения, от здравната инспекция съветват да се потърси задължително лекарска помощ.

Профилактика

При лица с артериална хипертония се препоръчва да бъдат физически активни, като спортуват между 30-60 минути дневно. Необходимо е спазване на хранителен режим с консумация на плодове и зеленчуци и ограничаване от прием на животински мазнини, сол и алкохол. Сред препоръките са провеждането на редовни профилактични прегледи и прием на антихипертензивни медикаменти. 

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Двама души са загинали, а други 31 са ранени в пътнотранспортни произшествия през изминалото денонощие
Двама души са загинали, а други 31 са ранени в пътнотранспортни произшествия през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на интернет страницата си. Общо са станали 25 катастрофи. В ...
Жители на девинско село Брезе излязоха на протест, искат нормални условия на живот
Жителите на девинското село Брезе излязоха днес на протест. Около стотина души, със скандирания „Брезе ще го има“, „Хората на Брезе не са второ качество“, & ...
Локализираха пожара в землището на с. Преколница, община Кюстендил
Локализиран е пожарът в землището на с. Преколница, община Кюстендил, на територията на Държавно ловно стопанство "Осогово", съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). В ...
Журналисти са се събрали в района на парк "Росенец" в очакване дали ще има следващи срещи с почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Журналисти отново са се събрали в района на парк "Росенец" в очакване дали ще има следващи срещи с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, .  Припомняме, че вчера за лична ср ...
Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по ПВУ, смята еврокомисарят Илиана Иванова
Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), каза еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованиет ...
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ