Начало В детайли Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици
9793
България

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

Публкацията е част от архивът на NRD24
| 16 Май 2024, 12:17 ч.

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса и д-р Ваня Монева.

Държавният глава изрази своята признателност към техния „безспорен принос за утвърждаването на нашия национален дух и самочувствие, за развитието на българската култура, образование и наука“. „Вашият труд, талант и значими успехи са важна част от достиженията на нашата страна в областите, в които вие сте безспорни авторите и водещи изследователи“, каза Радев.

Всички вие сте важна и неделима част от интелектуалната и духовна сила на България и пример за нашите университетски преподаватели, творци, учени и научни работници, посочи президентът. Вашият труд и дела са оценени по достойнство от цялата ни общественост и далеч отвъд пределите на нашата родина, защото те обединяват и изразяват родолюбивия дух, волята, интелекта и творческата сила на българския народ, заяви Румен Радев. Обществото ни цени високо вашето родолюбие, талант, труд и всеотдайност, каза още президентът.

Особено съм развълнуван, защото не се случва много често хора от нашите области да получат признание, положителна оценка за своя труд и успехи, каза от името на отличените акад. Лъчезар Трайков. В нашата работа имаме нужда от подкрепата на управляващите, които, за съжаление, не винаги съвсем адекватно приемат предимствата и промените, улисани в техните политически цели и амбиции не съумяват да надскочат злободневието и не успяват да дефинират приоритетите на нашия обществен живот, свързани с наука, образование, изкуство и култура, коментира акад. Трайков.

Лъчезар Трайков беше награден във връзка с неговата 65-годишнина, за високозначим принос, като уважаван лекар, изтъкнат учен и университетски преподавател в областта на неврология, както и за заслугите на неговата цялостна дейност към развитието и международния авторитет на съвременната българска медицинска научна школа.

Илза Пъжева беше отличена във връзка с нейната 70 годишнина, за високозначим принос, като международно признат учен и научен ръководител в областта на биологическите науки, както и за нейните цялостни академични заслуги към развитието и авторитета на съвременната българска наука. 

Иван Гранитски беше награден във връзка с неговата 70-годишнина, за високозначимата му обществена роля като писател, поет, журналист, редактор, публицист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и научни приноси към развитието и авторитета на съвременната българска литература, журналистика и издателска дейност.

Андрей Пантев получи отличието във връзка с неговата 85-годишнина, за високозначим принос като уважаван историк, виден български учен и университетски преподавател, както и за заслугите на неговата цялостна дейност и научни приноси към развитието и издигането на съвременната българска историческа наука. 

Греди Асса беше награден във връзка с неговата 70-годишнина, за високозначим принос като уважаван художник и университетски преподавател, както и за заслугите на неговото цялостно творчество към развитието и международния авторитет на съвременното българско изобразително изкуство. 

Ваня Монева беше отличена във връзка с нейната 70-годишнина и 50 години творческо юбилей, за високозначим принос като диригент и главен художествен ръководител на световно известни български хорови формации, както и за водещата и роля в развитието на съвременното хорово изкуство на България. 

В края на церемонията хор „Ваня Монева“ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова, Микаела Пашалийска изпълни добруджанската песен „Трендафилко, разговорко“.

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Европа има нужда от силни лидери, Урсула фон дер Лайен не е такъв, смята евродепутатът Станислав Стоянов
Европа има нужда от силни лидери, Урсула фон дер Лайен не е такъв. Това заяви в интервю в Страсбург евродепутатът от „Възраждане“/Европа на суверенните нации Станислав ...
Община Троян ще реализира 14 проекта за близо 16 милиона лева по Инвестиционната програма за общински проекти
Община Троян ще реализира 14 проекта за близо 16 милиона лева по Инвестиционната програма за общински проекти съгласно Приложение №3. Това потвърди кметът Донка Михайлова.  П ...
Административният съд отмени финансови корекции, наложени на Община Силистра
Административният съд в Силистра постанови две решения, с които отмени наложените финансови корекции на местната Община по два договора за изпълнение на строителни дейности, финанс ...
Временната парламентарна комисия за „Исторически парк“ изслуша на първото си заседание експерт и засегнати, по техни твърдения, лица
На първото си заседание депутатите от временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - ...
Очаква се два хеликоптера от Одрин да се включат в потушаването на пожара край село Воден, каза Калин Стоянов
На добросъседски начала от Турция очакваме два хеликоптера да излетят от Одрин, както и противопожарни автомобили и булдозери, които са готови да ни помогнат. Това каза служебният ...
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ