Начало Контекст По данни на Бюрото по труда безработицата в Троян е 4,9%, проблемът е липсата на персонал, казват местни работодатели
11941
България

По данни на Бюрото по труда безработицата в Троян е 4,9%, проблемът е липсата на персонал, казват местни работодатели

Публкацията е част от архивът на NRD24
| 16 Май 2024, 16:57 ч.

Работодателите в Троян търсят най-често хора за услуги за населението и търговията, оператори на стационарни машини, машиностроители и работници в различни производства. Това става ясно от данни, предоставени след запитване от Дирекция Бюро по труда – Троян (ДБТ).

Търсят се работници за производство на храни, облекло, дървени изделия и подобни.

Безработицата в Троян към 31 март е 4,9%, почти два пъти по-ниска спрямо тази в Ловеч - 9,56%, показва справката на ДБТ – Троян.

В края на първото тримесечие броят на регистрираните в ДБТ – Троян безработни лица е 642. Сред тях преобладават тези със средно образование 437, следвани от тези с висше – 90 и основно – 72. 

„В община Троян има липса на всякакъв тип персонал както квалифициран, така и неквалифициран. Проблемът е във всички браншове – от услугите до производството“, коментира Христо Йовчевски, местен предприемач, който осигурява работа на около 180 човека. 

Липсата на подходящо подготвени кадри също е огромен проблем. Необходима е яснота каква нужда от специалисти има и къде те могат да бъдат подготвяни на територията на областта, смята той.

По негово мнение работата с учениците трябва да започва още в 4-5 клас, когато децата и най-вече техните родители, трябва да осъзнаят, че за да се реализира един човек, той трябва да бъде насочен към дадена професия. Трябва да има активни форми на извънучебни кръжочни дейности, чрез които да се събуди интерес към определени професии.

Йовчевски, подобно на други местни работодатели, възнамерява да започне привличане на работници от трети страни, извън Европейския съюз, за да преодолее проблема с липсата на работна ръка.

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
МВнР препоръчва да се спазват стриктно превантивните мерки в Гърция заради повишения брой заболели от COVID-19
В Гърция се наблюдава осезаемо увеличение на случаите на заболели от COVID-19. Препоръчваме българските граждани стриктно да спазват превантивните и хигиенни мерки в страната, съоб ...
От 22 юли спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали електронно със системата на "Автомобилна администрация"
От понеделник, 22 юли, ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спи ...
Наземно и авиационно пръскане срещу комари ще направят в Лом на 22 юли
Общо две пръскания срещу комари ще има в Лом на 22 юли – наземно и авиационни, съобщиха от общината в крайдунавския град. Третирането от въздуха ще започне от 6:00 часа и ще ...
Нормален е трафикът в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе
Нормален е трафикът в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе. От българската страна няма образували се опашки от превозни средства днес пред ...
Летище София не е засегнато от глобалния IT срив
Летище София не е засегнато от глобалния IT срив, който засегна компании от цял свят, съобщиха от пресцентъра на столичния аеропорт. От там уточниха, че дори да има отменени или з ...
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ