Начало Сфера Експерти обсъдиха влизането в сила на европейски регламент за оценка на здравните технологии
7222
България

Експерти обсъдиха влизането в сила на европейски регламент за оценка на здравните технологии

Публкацията е част от архивът на NRD24
| 27 Май 2024, 17:48 ч.

Експерти обсъдиха в София влизането в сила на европейски регламент за оценка на здравните технологии. Дискусията "Законодателство и медицински технологии: подобряване пациентския достъп до медицински изделия и медицински изделия за инвитро диагностика" е организирана от Центъра по европейски здравни политики, под патронажа на Министерство на здравеопазването.

Надявам се отговорно да продължим към оценката на здравните технологии (ОЗТ) и при медицинските изделия и че тези иновации ще имат по-кратък път до пациента, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Това е процес, който трябва да се обсъди внимателно и да се случи до края на годината, добави той. 

Председателят на парламентарната комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев изрази изненадата си, че най-често срещаните сигнали, постъпващи в комисията, са от пациентски организации и са свързани с липса на мерки в сферата на здравеопазването. Българските пациенти трябва да са равнопоставени с европейските, което е възможно да се осъществи чрез застъпничество, допълни той. По думите му, застъпничеството може да се осъществи чрез дискусии, в които участват неправителствени организации; чрез образование; чрез мобилизиране на ресурси – набиране на средства за медицински устройства, улесняване на дарения, работа с филантропски организации; чрез сътрудничества и партньорства с правителства и с частния сектор, чрез мониторинг и отчетност. Гражданското общество играе роля в подобряване на достъпа до медицински технологии, гарантирайки, че технологиите са достъпни за всички, каза още Тончев.

Медицината е област, която привлича иновациите, но и доста регулации, и вероятно няма друг сектор в икономиката и обществения живот, който да се подчинява на толкова много регулации, каза и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров. Нормативната уредба в здравеопазването е най-обширната, а вероятно и най-сложната като система и разнообразна откъм метод и предмет на регулиране на обществените отношения, допълни той.  

Законодателството, свързано с медицинските изделия и ОЗТ, представи Десислава Велковска, директор на дирекция "Лекарствена политика" в Министерството на здравеопазването. ОЗТ е процедура за оценка на добавената стойност, ефективността, разходите и по-широкото въздействие на здравните технологии в областта на здравеопазването, включително лекарства, медицински изделия и процедури.

Регламентът на ЕС относно ОЗТ влезе в сила през януари 2022 г. и ще започне да се прилага от януари 2025 г., допълни Велковска. Целта му е да се повиши качеството на ОЗТ в ЕС и да допринесе за подобряване на достъпа на пациентите до иновативни технологии в областта на здравеопазването, като например за лекарствените продукти и медицинските изделия, заплащани с публични средства. Регламентът цели още и да хармонизира в различните държави процедурите по ОЗТ на иновативните лекарствени терапии, които навлизат на пазара на Европейския съюз, както и да се намали административната тежест за разработчиците на здравни технологии.

За обществено обсъждане са публикувани предложения за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които органите за ОЗТ на държавите членки ще извършват съвместни клинични оценки на нови лекарства и някои медицински изделия с висок риск, допълни тя. В предложенията за законови промени се посочва, че Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти става член на Координационната група за оценка на здравните технологии, като съгласно Регламента, се определя за национален орган по неговото прилагане. На ОЗТ ще подлежат и нови групи медицински изделия, за които НЗОК не е заплащала, каза още Велковска. Предложенията предвиждат ОЗТ да се прави и за медицински изделия, които се заплащат от държавния бюджет, от бюджета на лечебните заведения, които се създават от държавата, както и от лечебните заведения с държавно и общинско участие в капитала. 

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Запален камион със слама затрудни движението на изхода на Кърджали за Момчилград, има трима задържани
Движението на изхода на Кърджали за Момчилград е ограничено само в едното платно, след като в обедните часове се е запалил камион, натоварен със слама. Това съобщиха от пресцентъра ...
Фигура от цветя, изобразяваща чаша, краси центъра на Разград
Нова фигура от цветя краси центъра на Разград, . Тя е с формата на чаша с чинийка под нея и е разположена в градинката между Съдебната палата и Лъвов мост. От Общината съобщиха, че ...
Пожари в пет свищовски села са възникнали вчера
Пожари в пет свищовски села са възникнали във вечерните часове вчера. Сухи треви са горели на територията на селата Козловец, Червена, Ореш, Горна Студена и Алеково, съобщи главен ...
Влак удари автомобил, нарушил светлинна и звукова сигнализация на железопътен прелез край Габрово
Влак удари автомобил, нарушил светлинна и звукова сигнализация на железопътен прелез по пътя за Боженци днес на обед, потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на Министерс ...
Джевдет Чакъров: Близо 500 души от ДПС искат оставката на Делян Пеевски
Близо 500 души от ДПС искат оставката на Делян Пеевски, каза председателят на ДПС Джевдет Чакъров след среща с представители на структурите на ДПС от цялата страна в София. Предста ...
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ