Начало Контекст Тази вечер започва 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук
9989
България

Тази вечер започва 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук

Публкацията е част от архивът на NRD24
| 31 Май 2024, 11:34 ч.

Тази вечер започва 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук, съобщиха от пресцентъра на община Горна Оряховица. В 18:00 ч. край Летния театър в Горна Оряховица официално ще бъде открито 17-то поред издание на традиционния празник. Деликатесът е първият български продукт със защитено в Европейския съюз географско указание за произход, а празникът, посветен на него, се чества от 2007 година, с решение на Общинския съвет.

Изпълнения на младежите от „Джуниър бенд“ и горнооряховския Мажоретен състав „Българче“ ще поставят начало на програмата. Съборът ще открие кметът Николай Рашков. 

Като водещ на забавните програми в дните на празника, ще се изявява музикантът Искрен Пецов. Фолклорните изпълнители Николай Славеев и Мария и Магдалена Филатови ще бъдат част от програмата в първия празничен ден.

На 1 юни забавленията ще започнат с детско шоу. През целия ден на мястото ще има музикални и артистични изпълнения, ще се провеждат кулинарни игри, викторини, занаятчийски работилници, суджукарско надиграване, ще има много награди.

Концерт на фолклорната певица Пепи Христозова започва привечер. След нея публиката ще може да наблюдава визуално шоу „Лед и Огън“ и вокален състав „Графити“. Кулминацията на празника е концерт на Любо Киров, който ще излезе на откритата сцена в събота от 21:30 часа.

Официалното закриване на тазгодишните празници е от 11:00 ч. на 2 юни, неделя.  

Припомняме, че на 22 декември 2012 г. в Официалния вестник на ЕС е публикуван регламент за вписване на марката "Горнооряховски суджук" като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. 

 

 

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
МВнР препоръчва да се спазват стриктно превантивните мерки в Гърция заради повишения брой заболели от COVID-19
В Гърция се наблюдава осезаемо увеличение на случаите на заболели от COVID-19. Препоръчваме българските граждани стриктно да спазват превантивните и хигиенни мерки в страната, съоб ...
От 22 юли спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали електронно със системата на "Автомобилна администрация"
От понеделник, 22 юли, ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спи ...
Наземно и авиационно пръскане срещу комари ще направят в Лом на 22 юли
Общо две пръскания срещу комари ще има в Лом на 22 юли – наземно и авиационни, съобщиха от общината в крайдунавския град. Третирането от въздуха ще започне от 6:00 часа и ще ...
Нормален е трафикът в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе
Нормален е трафикът в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе. От българската страна няма образували се опашки от превозни средства днес пред ...
Летище София не е засегнато от глобалния IT срив
Летище София не е засегнато от глобалния IT срив, който засегна компании от цял свят, съобщиха от пресцентъра на столичния аеропорт. От там уточниха, че дори да има отменени или з ...
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ