Начало Авансцена Кои режисьори избират Бургас за реализиране на своите филмови проекти?
5988
Авансцена

Кои режисьори избират Бургас за реализиране на своите филмови проекти?

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 24 Февруари 2024, 11:57 ч.

Филмите "Три килограма щастие" с режисьор Зорница София Попганчева, "Клошар" на Стефан Тенев,  "Жени извън употреба" на Александър Косев, "Парчета живот" на Севда Шишманова и телевизионният сериал в шест епизода "Дъщерите", с който Неда Морфова ще направи дебюта си като режисьор на пълнометражен проект, бяха представени в Бургас. Те са част от общо деветте проекта, които кандидатстват за съфинансиране от фонд "Култура" на Община Бургас с намерението да осъществят част от снимките на продукциите си в морския град.

Както отбеляза комисията, голямата част от представените проекти наблягат на сюжетни линии, в които на преден план са изведени силни женски образи с разнообразни съдби и проблеми. В презентациите си те наблегнаха и на причините да изберат Бургас и областта като снимачна площадка, както и кои конкретно локации ще бъдат показани.  

"Три килограма щастие" на Зорница София Попганчева се явява като своеобразно продължение на нейния последен филм "Майка", тъй като също засяга темата за алтернативното родителство. Във филма отново ще участва и актрисата Дария Симеонова, но този път не като протагонист, а като антагонист. Историята в лентата е вдъхновена от истинска история на 52-годишна жена, която износва детето на своята дъщеря, тъй като тя самата не може да забременее. "Колко неща могат да се объркат, когато човек се намеси в тези Божи работи? Този въпрос води до много емоционални, морални и дори легални хипотези, които са водещи в сценария, по който работим заедно с Виктория Пенкова", обясни режисьорката.   

Нейните планове за снимки в Бургас са свързани конкретно с рибарското селище Ченгене Скеле в областта Отманли, което тя описва като "българската Венеция". Освен Дария Николова, в една от основните роли се очаква да влезе Владимир Зомбори, а режисьорката иска да включи в продукцията и колкото се може автентични местни рибари, които да бъдат показани с техния колорит. 

Проектът за мини сериал "Дъщерите" е по идея на Койна Русева и Теодора Духовникова, които ще изпълняват и две от четирите главни женски роли в него заедно с Мария Каварджикова и Радина Кърджилова, обясни режисьорката Неда Морфова. За нея това е дългоочакван дебют в киното, тъй като досега има голям опит в късометражните формати и рекламите, коментира продуцентът Калоян Лалев. Той допълни, че амбициите на Морфова и нейния екип, който тя събира от около година и половина, е "Дъщерите" да бъде по-скоро шестсерийно кино, обясни продуцентът Калоян Лалев. 

Сериалът, в който главните мъжки роли ще са поверени на Иван Бърнев, Юлиян Вергов и Ивайло Христов, е подкрепен финансово от Българска национална телевизия. Негов втори режисьор ще е Петър Крумов, а в екипа влиза още писателката Рене Карабаш като сценарист. Оператори ще са Георги Андреев и Александър Станишев. Композитор на музиката ще е Kan Wakan, с чиято помощ сериалът ще е един от малкото български с изцяло авторска музика. 

"Аз самата съм от Бургас, така че за мен ще е сбъдната мечта да дебютирам тук", каза Неда Морфова. Тя определи Бургас като отделен герой, който присъства в разговорите на героите, а част от сцените се случват в Морската градина. Друго разпознаваемо място, което тя иска да използва, са солниците. Според предварителния график снимачният период трябва да е през май и юни тази година, за да може сериалът да е в ефир в края на годината или началото на януари 2025 г. 

Комедията "Клошар" на Стефан Тенев разказва историята на Спас Кандиларов, който изпада в амнезия и започва си припомня собствения си живот чрез досиетата, написани за него от Държавна сигурност. Режисьорът заяви, че за главната роля има твърда уговорка с българския актьор Юлиан Костов, с чийто график ще трябва да се съобрази заради участието му в третия сезон на хитовия сериал "Белият лотус". За други основни роли набелязани са актьорите Малин Кръстев, Анастасия Левордашка и Ириней Константинов. 

Тенев допълни, че проектът има френски копродуцент, а като важна локация за снимките в Бургас си представя Морска гара, където ще осъществи снимките на ветроходна надпревара. Другата новост е, че според него в "Клошар" ще има заснета реалистична еротична сцена, каквато досега не е правена в българското кино. 
 
Както информирахме, проектите "Парчета живот", който проследява последните 24 часа от живота на жертвите от атентата на бургаското летище "Сарафово" през 2012 г., както и "Жени извън употреба", който представя една полисюжетна история за четири жени с различни проблеми, кандидатстваха и бяха одобрени за финансиране и на предишната сесия на общинския фонд в Бургас през 2023 г.. Тъй като продукциите не са успели да се осъществят миналата година, те кандидатстват отново, но представиха и промените, настъпили междувременно. 

Проектът "Парчета живот" се развива вече близо пет години, обясни продуцентът Веселка Кирякова. Сценарият му се базира на голямо проучване, което Севда Шишманова прави, като се фокусира върху личните истории на жертвите на атентата на бургаското летище и по думите на режисьора, макар да е игрална фикция, той пресъздава на 70-80 процента реални събития. 

Филмът е одобрен за финансиране от Националния филмов център (НФЦ) и има подкрепата на Българска национална телевизия (БНТ), както и международни партньори от Израел. Преди броени дни се завърна и от Берлинале, където бе представен на копродуцентски пазар в рамките на един от най-значимите международни форуми в киноиндустрията. "Имахме срещи с няколко продуценти от Германия, които искат да се включат и са готови да участват. Интерес проявиха и три продуцентски компании от Франция, както и от Чехия. Имаме и първи разговори с едни от най-големите международни агенти за продажба и дистрибуция. Едни от тях са "Бета синема", които са продуценти на сериала "Вавилон Берлин", обяви Веселка Кирякова. 

Шишманова допълни, че едно от желанията е във филма да покаже как животът кипи както по улиците на Акра, откъдето са голямата част от израелските жертви, така и на Бургас, където се случва атентатът. Тя допълни също, че още миналата година при огледа на локациите за снимки в морския град, е имала срещи с вече покойния Борислав Чакринов и има предвидени второстепенни, но основни роли за актьори от бургаския драматичен театър. В плановете влиза също да използва и местни статисти за по-масовите сцени. Освен сериозни български имена в главните роли, предстои да бъдат финализирани и преговорите за основните израелски роли, в които се очаква да се включат петима души от израелски сериал "Фауда", обяви Шишманова. Тя допълни, че за ролята на атентатора продължават да търсят подходящ ливански актьор. 

Друга новост за филма е и потвърденият копродуцент от Италия. Композитор на "Парчета живот" ще е Петър Дундаков. "Предстои ни вълнението всичко това да бъде реализирано", каза още Шишманова. Тя поясни, че екипът планира снимките да се проведат в Бургас в рамките на около две седмици около 20 септември тази година и ще се опитат да го представят предпремиерно през лятото в морския град в периода около годишнината от атентата.  

В игралния филм "Жени извън употреба" на мястото на Надежда Косева като продуцент тази година застава бургазлията Ники Урумов. На представянето той бе придружен от актрисата Александра Костова, с която ги свързва работата им по филма "Петяна моята Петя". Сюжетът проследява четири преплетени истории на жени в различен стадий от техния житейски път, но въпреки проблематиката му той не е мрачен, допълни Урумов.  

В новия проекта тя ще изпълни една от четирите главни женски роли. Нейната героиня е младо момиче, което страда от нелечимото към момента заболяване ендометриоза. 

"Моята героиня се казва Ия. Тя е а 25 години и от 10 години страда от ендометриоза. Това заболяване се категоризира като болка по време на цикъл, която е изключително силна - над "нормалните" граници, ако има такива. То се диагностицира много трудно и много от жените казват, че им отнема години, за да могат стигнат до диагноза и да бъдат лекувани. През това време живеят с болка, която трудно може да бъде споделена в обществото и това ограничава възможностите да споделиш и да имаш нормален контакт с хора, както е и във филма", разказа актрисата Александра Костова. Тя допълни, че у нас тепърва този проблем добива все повече популярност, както и че нейната героиня има конкретен прототип в лицето на монтажиста на филма, която действително страда от това заболяване. 

Другите сюжетни линии представят образите съответно на жена, която тъкмо се пенсионира и се притеснява от промяната в статуса си, на такава, която е загубила най-близкия си човек и макар да не си позволява да се влюби отново, среща по-млад мъж, който я провокира да пребори страха от общественото мнение, а четвъртата сюжетна линия е жена, която е влюбена в неподходящ за нея мъж, от когото забременява, но се оказва, че се налага да избира между собствения си живот и този на детето, което носи. 

Урумов обясни, че планират с филма да покажат Бургас още по-красив, отколкото с "Петя на моята Петя". Екипът възнамерява да снима в града външните сцени за около две седмици около средата на септември. Ангажираните в проекта актьори са Юлиян Вергов, Албена Павлова, а в плановете на продукцията са да се включат още Владимир Михайлов, Владо Пенев, както и по-млади лица като Антъни Пенев. Основната част от музиката на филма ще бъде от песни на група P.I.F., а реалистичните планове за тръгването на филма по големите екрани е не по-рано от есента на 2025 г, допълни Урумов. 

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Селин Дион обеща да се върне на сцена въпреки рядкото си неврологично заболяване
Селин Дион е решена да се върне на сцената въпреки рядкото си неврологично заболяване, предаде АФП. Това каза тя в ново интервю, в което уточни, че е готова да бъде отново на пред ...
„Молец“, Fyre и Атанас Колев гостуват на първия Music Vibes Festival
„Молец“, Fyre и Атанас Колев гостуват на Music Vibes Festival в Созопол, съобщават организаторите. Първото издание на фестивала е на 3 август. Хедлайнерите от „Молец“ ще зара ...
Филмовият фестивал в Цюрих ще отличи легендарния филмов композитор Хауърд Шор с награда за цялостно творчество
Канадският композитор и трикратен носител на „Оскар“  Хауърд Шор ще получи награда за цялостно творчество на 20-ия филмов фестивал в Цюрих през октомври, съобщи „Холивуд репор ...
В арт ателие се превърна местността "Пчелина" за живописци от страната
В арт ателие се превърна местността "Пчелина" край Разград за художници от страната. Те са участници в десетото издание на Международния пленер "Мистика и реалност", организиран от ...
Експозицията „Бяло“ е сред събитията, с които Иван Русев отбелязва юбилей
Изложба в галерия „Арте“ е сред събитията, с които Иван Русев ще отпразнува 70-годишнината си. Експозицията „Бяло“ със скулптура и рисунки може да бъде разгледана от 18 юни до 5 юл ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Над 1000 почитатели посрещнаха Лили Иванова с аплодисменти и скандираха името й на концерта в Хасково
Близо 1300 почитатели на Лили Иванова се събраха тази вечер в зала „Дружба“ в Хасково, където примата на българската естрада изнесе концерт в рамките на националното си турне.  ...
Джордж Р. Р. Мартин потвърди, че е възобновен проектът "Десет хиляди кораба"
Авторът на "Игра на тронове" Джордж Р. Р. Мартин потвърди, че е възобновена работата по проекта за телевизионен спин-оф "Десет хиляди кораба", който беше спрян преди време, предаде ...
С откриването на изложба с илюстрации по „Диви разкази“ Чепеларе се включи в отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов
С откриването на пътуваща изложба илюстрации по „Диви разкази“ Чепеларе се включи в отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. В Народно читалище „Родопска и ...
Нюйоркският театър "Аполо", бастион на черната музика и култура, отбелязва 90-ата си годишнина
Нюйоркският театър "Аполо", бастион на черната музика и култура и едно от най-известните места в мегаполиса, празнува своята 90-годишнина, предаде Асошиейтед прес. Исторически ...
Музеят на мозайките в Девня обявява Ден на отворените врати в събота
Музеят на мозайките в Девня обявява Ден на отворените врати в събота, 15 юни, съобщиха днес от Общината. На тази дата се навършват и 38 години от откриването на културния институт ...
Тикер в 13:00 ч.
Близо 1300 почитатели на Лили Иванова се събраха тази вечер в зала „Дружба“ в Ха ...
Начало Авансцена
5988
Авансцена

Кои режисьори избират Бургас за реализиране на своите филмови проекти?

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 24 Февруари 2024, 11:57 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА

Филмите "Три килограма щастие" с режисьор Зорница София Попганчева, "Клошар" на Стефан Тенев,  "Жени извън употреба" на Александър Косев, "Парчета живот" на Севда Шишманова и телевизионният сериал в шест епизода "Дъщерите", с който Неда Морфова ще направи дебюта си като режисьор на пълнометражен проект, бяха представени в Бургас. Те са част от общо деветте проекта, които кандидатстват за съфинансиране от фонд "Култура" на Община Бургас с намерението да осъществят част от снимките на продукциите си в морския град.

Както отбеляза комисията, голямата част от представените проекти наблягат на сюжетни линии, в които на преден план са изведени силни женски образи с разнообразни съдби и проблеми. В презентациите си те наблегнаха и на причините да изберат Бургас и областта като снимачна площадка, както и кои конкретно локации ще бъдат показани.  

"Три килограма щастие" на Зорница София Попганчева се явява като своеобразно продължение на нейния последен филм "Майка", тъй като също засяга темата за алтернативното родителство. Във филма отново ще участва и актрисата Дария Симеонова, но този път не като протагонист, а като антагонист. Историята в лентата е вдъхновена от истинска история на 52-годишна жена, която износва детето на своята дъщеря, тъй като тя самата не може да забременее. "Колко неща могат да се объркат, когато човек се намеси в тези Божи работи? Този въпрос води до много емоционални, морални и дори легални хипотези, които са водещи в сценария, по който работим заедно с Виктория Пенкова", обясни режисьорката.   

Нейните планове за снимки в Бургас са свързани конкретно с рибарското селище Ченгене Скеле в областта Отманли, което тя описва като "българската Венеция". Освен Дария Николова, в една от основните роли се очаква да влезе Владимир Зомбори, а режисьорката иска да включи в продукцията и колкото се може автентични местни рибари, които да бъдат показани с техния колорит. 

Проектът за мини сериал "Дъщерите" е по идея на Койна Русева и Теодора Духовникова, които ще изпълняват и две от четирите главни женски роли в него заедно с Мария Каварджикова и Радина Кърджилова, обясни режисьорката Неда Морфова. За нея това е дългоочакван дебют в киното, тъй като досега има голям опит в късометражните формати и рекламите, коментира продуцентът Калоян Лалев. Той допълни, че амбициите на Морфова и нейния екип, който тя събира от около година и половина, е "Дъщерите" да бъде по-скоро шестсерийно кино, обясни продуцентът Калоян Лалев. 

Сериалът, в който главните мъжки роли ще са поверени на Иван Бърнев, Юлиян Вергов и Ивайло Христов, е подкрепен финансово от Българска национална телевизия. Негов втори режисьор ще е Петър Крумов, а в екипа влиза още писателката Рене Карабаш като сценарист. Оператори ще са Георги Андреев и Александър Станишев. Композитор на музиката ще е Kan Wakan, с чиято помощ сериалът ще е един от малкото български с изцяло авторска музика. 

"Аз самата съм от Бургас, така че за мен ще е сбъдната мечта да дебютирам тук", каза Неда Морфова. Тя определи Бургас като отделен герой, който присъства в разговорите на героите, а част от сцените се случват в Морската градина. Друго разпознаваемо място, което тя иска да използва, са солниците. Според предварителния график снимачният период трябва да е през май и юни тази година, за да може сериалът да е в ефир в края на годината или началото на януари 2025 г. 

Комедията "Клошар" на Стефан Тенев разказва историята на Спас Кандиларов, който изпада в амнезия и започва си припомня собствения си живот чрез досиетата, написани за него от Държавна сигурност. Режисьорът заяви, че за главната роля има твърда уговорка с българския актьор Юлиан Костов, с чийто график ще трябва да се съобрази заради участието му в третия сезон на хитовия сериал "Белият лотус". За други основни роли набелязани са актьорите Малин Кръстев, Анастасия Левордашка и Ириней Константинов. 

Тенев допълни, че проектът има френски копродуцент, а като важна локация за снимките в Бургас си представя Морска гара, където ще осъществи снимките на ветроходна надпревара. Другата новост е, че според него в "Клошар" ще има заснета реалистична еротична сцена, каквато досега не е правена в българското кино. 
 
Както информирахме, проектите "Парчета живот", който проследява последните 24 часа от живота на жертвите от атентата на бургаското летище "Сарафово" през 2012 г., както и "Жени извън употреба", който представя една полисюжетна история за четири жени с различни проблеми, кандидатстваха и бяха одобрени за финансиране и на предишната сесия на общинския фонд в Бургас през 2023 г.. Тъй като продукциите не са успели да се осъществят миналата година, те кандидатстват отново, но представиха и промените, настъпили междувременно. 

Проектът "Парчета живот" се развива вече близо пет години, обясни продуцентът Веселка Кирякова. Сценарият му се базира на голямо проучване, което Севда Шишманова прави, като се фокусира върху личните истории на жертвите на атентата на бургаското летище и по думите на режисьора, макар да е игрална фикция, той пресъздава на 70-80 процента реални събития. 

Филмът е одобрен за финансиране от Националния филмов център (НФЦ) и има подкрепата на Българска национална телевизия (БНТ), както и международни партньори от Израел. Преди броени дни се завърна и от Берлинале, където бе представен на копродуцентски пазар в рамките на един от най-значимите международни форуми в киноиндустрията. "Имахме срещи с няколко продуценти от Германия, които искат да се включат и са готови да участват. Интерес проявиха и три продуцентски компании от Франция, както и от Чехия. Имаме и първи разговори с едни от най-големите международни агенти за продажба и дистрибуция. Едни от тях са "Бета синема", които са продуценти на сериала "Вавилон Берлин", обяви Веселка Кирякова. 

Шишманова допълни, че едно от желанията е във филма да покаже как животът кипи както по улиците на Акра, откъдето са голямата част от израелските жертви, така и на Бургас, където се случва атентатът. Тя допълни също, че още миналата година при огледа на локациите за снимки в морския град, е имала срещи с вече покойния Борислав Чакринов и има предвидени второстепенни, но основни роли за актьори от бургаския драматичен театър. В плановете влиза също да използва и местни статисти за по-масовите сцени. Освен сериозни български имена в главните роли, предстои да бъдат финализирани и преговорите за основните израелски роли, в които се очаква да се включат петима души от израелски сериал "Фауда", обяви Шишманова. Тя допълни, че за ролята на атентатора продължават да търсят подходящ ливански актьор. 

Друга новост за филма е и потвърденият копродуцент от Италия. Композитор на "Парчета живот" ще е Петър Дундаков. "Предстои ни вълнението всичко това да бъде реализирано", каза още Шишманова. Тя поясни, че екипът планира снимките да се проведат в Бургас в рамките на около две седмици около 20 септември тази година и ще се опитат да го представят предпремиерно през лятото в морския град в периода около годишнината от атентата.  

В игралния филм "Жени извън употреба" на мястото на Надежда Косева като продуцент тази година застава бургазлията Ники Урумов. На представянето той бе придружен от актрисата Александра Костова, с която ги свързва работата им по филма "Петяна моята Петя". Сюжетът проследява четири преплетени истории на жени в различен стадий от техния житейски път, но въпреки проблематиката му той не е мрачен, допълни Урумов.  

В новия проекта тя ще изпълни една от четирите главни женски роли. Нейната героиня е младо момиче, което страда от нелечимото към момента заболяване ендометриоза. 

"Моята героиня се казва Ия. Тя е а 25 години и от 10 години страда от ендометриоза. Това заболяване се категоризира като болка по време на цикъл, която е изключително силна - над "нормалните" граници, ако има такива. То се диагностицира много трудно и много от жените казват, че им отнема години, за да могат стигнат до диагноза и да бъдат лекувани. През това време живеят с болка, която трудно може да бъде споделена в обществото и това ограничава възможностите да споделиш и да имаш нормален контакт с хора, както е и във филма", разказа актрисата Александра Костова. Тя допълни, че у нас тепърва този проблем добива все повече популярност, както и че нейната героиня има конкретен прототип в лицето на монтажиста на филма, която действително страда от това заболяване. 

Другите сюжетни линии представят образите съответно на жена, която тъкмо се пенсионира и се притеснява от промяната в статуса си, на такава, която е загубила най-близкия си човек и макар да не си позволява да се влюби отново, среща по-млад мъж, който я провокира да пребори страха от общественото мнение, а четвъртата сюжетна линия е жена, която е влюбена в неподходящ за нея мъж, от когото забременява, но се оказва, че се налага да избира между собствения си живот и този на детето, което носи. 

Урумов обясни, че планират с филма да покажат Бургас още по-красив, отколкото с "Петя на моята Петя". Екипът възнамерява да снима в града външните сцени за около две седмици около средата на септември. Ангажираните в проекта актьори са Юлиян Вергов, Албена Павлова, а в плановете на продукцията са да се включат още Владимир Михайлов, Владо Пенев, както и по-млади лица като Антъни Пенев. Основната част от музиката на филма ще бъде от песни на група P.I.F., а реалистичните планове за тръгването на филма по големите екрани е не по-рано от есента на 2025 г, допълни Урумов. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Селин Дион обеща да се върне на сцена въпреки рядкото си неврологично заболяване
„Молец“, Fyre и Атанас Колев гостуват на първия Music Vibes Festival
Филмовият фестивал в Цюрих ще отличи легендарния филмов композитор Хауърд Шор с награда за цялостно творчество
В арт ателие се превърна местността "Пчелина" за живописци от страната
Експозицията „Бяло“ е сред събитията, с които Иван Русев отбелязва юбилей
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юни
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Калейдоскоп
Над 1000 почитатели посрещнаха Лили Иванова с аплодисменти и скандираха името й на концерта в Хасково
Калейдоскоп
Джордж Р. Р. Мартин потвърди, че е възобновен проектът "Десет хиляди кораба"
Тонът на времето
С откриването на изложба с илюстрации по „Диви разкази“ Чепеларе се включи в отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.