Начало Калейдоскоп Симфония на вдъхновението: Разказ за пътя на пианистката Надежда Цанова към световната сцена
3286
Калейдоскоп

Симфония на вдъхновението: Разказ за пътя на пианистката Надежда Цанова към световната сцена

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 18 Март 2024, 10:49 ч.

Никога не съм си задавала въпроса дали музиката е мое призвание, тя винаги е била нещо неразделно от мен самата. Отношението към класическата музика трябва да се възпитава. 

Това каза в интервю пианистката Надежда Цанова, която е родена в Казанлък и за поредна година е сред номинираните в националната анкета на предаването “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио (БНР) за Музикант на годината за 2023 година в класическите жанрове. 

Номинациите са определени от седемчленно специализирано жури. В конкурса ще бъдат присъдени награди в няколко категории, а победителите ще бъдат определени чрез онлайн гласуване в срок до 31 март. 

В предходното издание на конкурса на БНР Надежда Цанова печели наградата в категория “Активна творческа дейност”. 

Надежда Цанова се занимава с музика от петгодишна. “За мен музиката е моят живот. Била съм буйно дете, но още в ранна детска възраст майка ми е забелязала, че именно музиката е онова, което може да ме накара да застана на едно място и да се заслушам. Така всъщност е разбрала, че може би това ще бъде призванието ми”, разказа тя. 

По думите й развитието на класическата музика в България е проблем, за който може много да се говори. 

“За съжаление, положението в страната ни за класическите музиканти и класическото изкуство като цяло е изключително трудно”, посочи тя. 

Преди две години акад. Васил Казанджиев, който е един от най-добрите съвременни класически композитори в страната, написа изключително интересен балет за пиано и три прима балерини, който постигна огромен успех при премиерата си. Оттогава сме подали проект към Министерството на културата за поставянето на балета във Виена, но до момента дори не сме получили отговор, разказа тя и допълни, че има много подобни случаи, за които може говори. 

Според нея класическата музика е елитарно изкуство и отношението към нея трябва да бъде възпитавано. 

“За да може един човек да оценява класическата музика, той трябва да бъде възпитан в това от най-ранна възраст. Неслучайно правим много образователни концерти точно с тази цел”, посочи Надежда Цанова. 

Тя отбеляза, че е имала огромен късмет в живота и да присъстват изключителни музиканти и личности. 

“Не мога да не спомена своята първа учителка по пиано в Казанлък Елена Юлиянова. Никога не съм виждала такава отдаденост и любов към музиката и към преподаването и възпитаването на малки деца, такава упоритост. Тя възпита в мен любовта към класическата музика и ме научи да работя с цялото си сърце за това, което правя”, посочи Цанова. 

Тя каза още, че е имала и други прекрасни учители като проф. Стела Димитрова-Майсторова, проф. Илия Чернаев, проф. Боян Воденичаров. “Изключително благодарна съм, че животът ме е срещнал с тях”, коментира пианистката. 

Надежда Цанова е носител на редица отличия в национални и международни конкурси и е участвала в множество концерти, фестивали и музикални проекти. 

Първото си турне в Европа осъществява по време на своето обучение в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. 

През 2011 година се дипломира с магистърска степен по пиано и започва специализация в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия, под ръководството на проф. Боян Воденичаров. Паралелно с това завършва и Schola Cantorum в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист  "Diploma Di Concert". През 2013 година печели първа награда от международния конкурс за пианисти в Париж Flame, която слага началото на международна концертна кариера. Осъществява международни концертни турнета в Япония, Китай, Испания, Португалия, Австрия и Германия. Получава покани да солира със симфоничните оркестри на Харков, Украйна, Токио, Япония, Илинойс в Чикаго, САЩ, Адана, Турция, Регенсбург,Германия , с камерния оркестър на "Солистите на Залцбург", Австрия, оркестъра на БНР и Софийска филхармония. 

Надежда Цанова печели още редица награди по целия свят, тя притежава разнообразен репертоар не само като солист, но и като камерен музикант. “Наистина имам доста награди, но може би не те са най-важното, а трудът, работата, която стои зад тях. Когато спечелиш една награда е прекрасно, но когато не спечелиш, е също един много добър урок – да продължиш да си скромен, да си смирен и да продължиш винаги да се отнасяш с уважение към изкуството”, коментира тя. 

Свирила съм на доста места по света, но едно от най-силните ми преживявания на сцена беше преди няколко години в Шумен, където представяхме спектакъла “Couriosas” с прима балерината Веса Томова и поетесата и актриса Йоана Буковска. 

“Това е един спектакъл, насочен изцяло към женската енергия, а в един от сублимните моменти изпълнявам един трансцедентален етюд на Ференц Лист - Chasse - Neige , което в превод означава “Виелица”. Спектакълът, за който разказвам, беше на открито и духаше изключително силен вятър, който ни затрудняваше неимоверно, но точно в момента, в който изпълнявах това произведение, се получи токов удар. Виждах само абсолютна тъмнина, но продължих да свиря”, разказа Надежда Цанова. 

Тя отбеляза, че е запомнила това предизвикателство на сцената, защото го е приела като проверка как всъщност се справя с нещата. 

В момента Надежда Цанова работи по няколко бъдещи проекта. По повод 90-ата годишнина на акад. Васил Казанджиев на 21 април във Варна ще се състои премиерата на негов камерен балет за пиано и три прима балерини, в който пианистката си партнира с примата на Софийска опера и балет Марта Петкова, с Венера Аспарухова и Десислава Стоева – Вълев, която работи в Шведския кралски балет. Специален гост ще бъде хореографът Арсен Мехрабян. 

На пианистката предстоят още рецитал в Португалия, както и няколко камерни концерта в София. На 31 март тя ще вземе участие и в програмата на Чудомирови празници 2024 в родния си Казанлък. Тя е част от клавирен квинтет, който ще изпълни произведения на Йоханес Брамс и Роберт Шуман. В квинтета първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на виолончелото е Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков.

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Седми албум на Kasabian зае първо място в британската класация
Група "Касейбиън" измести Тейлър Суифт от първото място в бритaнската класация за албуми с Happenings, съобщи официалната компания, която следи продажбите и изготвя чартовете на са ...
Пана с образци на италиански дизайн украсяват Варненската галерия през лятото
В Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна гостува изложба на открито с пана, показващи фотоси на вази с италиански дизайн. Те са разположени по ограда ...
Автентичните носии от филма за Капитан Петко войвода бяха представени за първи път
Носиите, с които е заснет филмът за Капитан Петко войвода през седемдесетте години на миналия век, посветен на 1300 години от създаването на българската държава, за първи път бяха ...
Процесът срещу Алек Болдуин беше прекратен след снемане на обвиненията срещу него заради процесуална грешка
Съдия в щата Ню Мексико сне днес обвиненията в непредумишлено убийство срещу актьора Алек Болдуин, след като адвокатите му се позоваха на процесуална грешка, тъй като полицията и п ...
В обща изложба "Сбъдване" 13 плевенчанки показват живописни творби
"Сбъдване" е наречена изложбата, която тази вечер бе открита в арт център "Къщата на художниците" в Плевен. Тя представя живописните картини на 12 плевенчанки, които се занимават с ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Седми албум на Kasabian зае първо място в британската класация
Група "Касейбиън" измести Тейлър Суифт от първото място в бритaнската класация за албуми с Happenings, съобщи официалната компания, която следи продажбите и изготвя чартовете на са ...
Тестът на смелостта завърши леко
Прочутият фестивал "Сан Фермин" в северния испански град Памплона приключи, като още седем души получиха наранявания по време на традиционното бягане пред бикове, съобщи ДПА. Нара ...
Румънската полиция задържа рапъра Уиз Калифа за притежание на наркотици
Американският рапър Уиз Калифа е разследван на свобода за притежание на наркотици, след като изпуши цигара с марихуана на сцената на фестивала "Beach, Please!" в черноморския курор ...
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго доминираха в наградите "Изборът на децата"
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго спечелиха по няколко награди "Изборът на децата" на церемония в Лос Анджелис, съобщи "Билборд". Барби спечели наградата за любим филм, любима ...
Балерината Николета Мани завърши първия си сезон като звездата на балетната трупа на "Ла Скала" в Милано
Балерината Николета Мани завърши първия си сезон като звездата на балетната трупа на миланската опера "Ла Скала", предаде Асошиейтед прес.    Театърът за първи път от поч ...
Тикер в 11:00 ч.
Група "Касейбиън" измести Тейлър Суифт от първото място в бритaнската класация з ...
Начало Калейдоскоп
3286
Калейдоскоп

Симфония на вдъхновението: Разказ за пътя на пианистката Надежда Цанова към световната сцена

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 18 Март 2024, 10:49 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА

Никога не съм си задавала въпроса дали музиката е мое призвание, тя винаги е била нещо неразделно от мен самата. Отношението към класическата музика трябва да се възпитава. 

Това каза в интервю пианистката Надежда Цанова, която е родена в Казанлък и за поредна година е сред номинираните в националната анкета на предаването “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио (БНР) за Музикант на годината за 2023 година в класическите жанрове. 

Номинациите са определени от седемчленно специализирано жури. В конкурса ще бъдат присъдени награди в няколко категории, а победителите ще бъдат определени чрез онлайн гласуване в срок до 31 март. 

В предходното издание на конкурса на БНР Надежда Цанова печели наградата в категория “Активна творческа дейност”. 

Надежда Цанова се занимава с музика от петгодишна. “За мен музиката е моят живот. Била съм буйно дете, но още в ранна детска възраст майка ми е забелязала, че именно музиката е онова, което може да ме накара да застана на едно място и да се заслушам. Така всъщност е разбрала, че може би това ще бъде призванието ми”, разказа тя. 

По думите й развитието на класическата музика в България е проблем, за който може много да се говори. 

“За съжаление, положението в страната ни за класическите музиканти и класическото изкуство като цяло е изключително трудно”, посочи тя. 

Преди две години акад. Васил Казанджиев, който е един от най-добрите съвременни класически композитори в страната, написа изключително интересен балет за пиано и три прима балерини, който постигна огромен успех при премиерата си. Оттогава сме подали проект към Министерството на културата за поставянето на балета във Виена, но до момента дори не сме получили отговор, разказа тя и допълни, че има много подобни случаи, за които може говори. 

Според нея класическата музика е елитарно изкуство и отношението към нея трябва да бъде възпитавано. 

“За да може един човек да оценява класическата музика, той трябва да бъде възпитан в това от най-ранна възраст. Неслучайно правим много образователни концерти точно с тази цел”, посочи Надежда Цанова. 

Тя отбеляза, че е имала огромен късмет в живота и да присъстват изключителни музиканти и личности. 

“Не мога да не спомена своята първа учителка по пиано в Казанлък Елена Юлиянова. Никога не съм виждала такава отдаденост и любов към музиката и към преподаването и възпитаването на малки деца, такава упоритост. Тя възпита в мен любовта към класическата музика и ме научи да работя с цялото си сърце за това, което правя”, посочи Цанова. 

Тя каза още, че е имала и други прекрасни учители като проф. Стела Димитрова-Майсторова, проф. Илия Чернаев, проф. Боян Воденичаров. “Изключително благодарна съм, че животът ме е срещнал с тях”, коментира пианистката. 

Надежда Цанова е носител на редица отличия в национални и международни конкурси и е участвала в множество концерти, фестивали и музикални проекти. 

Първото си турне в Европа осъществява по време на своето обучение в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. 

През 2011 година се дипломира с магистърска степен по пиано и започва специализация в Кралската консерватория в Брюксел, Белгия, под ръководството на проф. Боян Воденичаров. Паралелно с това завършва и Schola Cantorum в Париж, където получава най-високото отличие за концертиращ пианист  "Diploma Di Concert". През 2013 година печели първа награда от международния конкурс за пианисти в Париж Flame, която слага началото на международна концертна кариера. Осъществява международни концертни турнета в Япония, Китай, Испания, Португалия, Австрия и Германия. Получава покани да солира със симфоничните оркестри на Харков, Украйна, Токио, Япония, Илинойс в Чикаго, САЩ, Адана, Турция, Регенсбург,Германия , с камерния оркестър на "Солистите на Залцбург", Австрия, оркестъра на БНР и Софийска филхармония. 

Надежда Цанова печели още редица награди по целия свят, тя притежава разнообразен репертоар не само като солист, но и като камерен музикант. “Наистина имам доста награди, но може би не те са най-важното, а трудът, работата, която стои зад тях. Когато спечелиш една награда е прекрасно, но когато не спечелиш, е също един много добър урок – да продължиш да си скромен, да си смирен и да продължиш винаги да се отнасяш с уважение към изкуството”, коментира тя. 

Свирила съм на доста места по света, но едно от най-силните ми преживявания на сцена беше преди няколко години в Шумен, където представяхме спектакъла “Couriosas” с прима балерината Веса Томова и поетесата и актриса Йоана Буковска. 

“Това е един спектакъл, насочен изцяло към женската енергия, а в един от сублимните моменти изпълнявам един трансцедентален етюд на Ференц Лист - Chasse - Neige , което в превод означава “Виелица”. Спектакълът, за който разказвам, беше на открито и духаше изключително силен вятър, който ни затрудняваше неимоверно, но точно в момента, в който изпълнявах това произведение, се получи токов удар. Виждах само абсолютна тъмнина, но продължих да свиря”, разказа Надежда Цанова. 

Тя отбеляза, че е запомнила това предизвикателство на сцената, защото го е приела като проверка как всъщност се справя с нещата. 

В момента Надежда Цанова работи по няколко бъдещи проекта. По повод 90-ата годишнина на акад. Васил Казанджиев на 21 април във Варна ще се състои премиерата на негов камерен балет за пиано и три прима балерини, в който пианистката си партнира с примата на Софийска опера и балет Марта Петкова, с Венера Аспарухова и Десислава Стоева – Вълев, която работи в Шведския кралски балет. Специален гост ще бъде хореографът Арсен Мехрабян. 

На пианистката предстоят още рецитал в Португалия, както и няколко камерни концерта в София. На 31 март тя ще вземе участие и в програмата на Чудомирови празници 2024 в родния си Казанлък. Тя е част от клавирен квинтет, който ще изпълни произведения на Йоханес Брамс и Роберт Шуман. В квинтета първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на виолончелото е Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Седми албум на Kasabian зае първо място в британската класация
Пана с образци на италиански дизайн украсяват Варненската галерия през лятото
Автентичните носии от филма за Капитан Петко войвода бяха представени за първи път
Процесът срещу Алек Болдуин беше прекратен след снемане на обвиненията срещу него заради процесуална грешка
В обща изложба "Сбъдване" 13 плевенчанки показват живописни творби
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Калейдоскоп
Седми албум на Kasabian зае първо място в британската класация
Под прожектора
Тестът на смелостта завърши леко
Цветни аспекти
Румънската полиция задържа рапъра Уиз Калифа за притежание на наркотици
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.