Начало Калейдоскоп Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя
2927
Калейдоскоп

Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 19 Март 2024, 12:24 ч.

„Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни покаже пътя, по който да продължим. Думите са на режисьора Александър Мутафчийски по повод премиерата на мюзикъла по едноименната приказка на Андерсен в Музикалния театър.

Истинският вдъхновител за работата ни по този спектакъл е Катя Тупарова, моята дългогодишна партньорка и жена на композитора на „Славеят“ – Румен Бояджиев-син, която само преди няколко месеца ни напусна завинаги, споделя режисьорът. Потънахме в скръб, но, както в приказката, славеят идва там, където хората имат нужда от него – за да им вдъхне кураж и надежда, допълва Мутафчийски.

„Идеята за този мюзикъл се роди като продължение на още няколко, които създадохме, заедно с Венелин Методиев, моят либретист. Опитахме се да направим най-доброто от всичко досега, използвахме натрупания опит. Нотите са писани специално за този театър и за тези артисти“, разказва Румен Бояджиев-син.

Теменужка Трифонова – Славеят в представлението, определя ролята си като „доста предизвикателна“. Защото носи нещо магично и нещо истинско, което може да се срещне само в природата, допълва тя.

За първи път тук говорим за чисто актьорски превъплъщения и актьорско партньорство, което тече през цялото време, обяснява Георги-Маноел Димитров, артист от трупата, в ролята на втория придворен, дясна ръка на главния придворен (Тодор Велков).

МЮЗИКЪЛ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Искрено вярвам, че това не е само мюзикъл за деца, а и за възрастни, и може да накара не само по-големите да се замислят и да вникнат по-надълбоко в темите, проблемите и идеите, с които е зареден текстът, казва Александър Мутафчийски.

Защо да не накараме децата също да започнат да разсъждават – на първо време, кое е добро и кое е лошо, допълва той.

„Давам си сметка, че във всичките приказки на Андерсен трагичните неща от живота присъстват. Но според мен те присъстват, за да покажат още по-ярко победата и тържеството на доброто, на оптимизма, на жизнеутвърждаването“, смята режисьорът.

ИСТИНСКОТО СРЕЩУ ИЗКУСТВЕНОТО

„Основното, което ни вълнува, е противопоставянето на истинското срещу изкуственото и фалшивото. Когато работихме с артистите, още на маса, се опитахме да навлезем по-дълбоко в тези проблеми и си дадохме сметка,  че всичко това е актуално за нашия свят. Едва ли не, истинската битка, която предстои, е битката на истинския човешки разум с изкуствения интелект“, казва Александър Мутафчийски.

Оценяваме ли всичко това, което ни заобикаля, или за нас е по-важно да си купим последен модел мебели или последен модел техника. Защо да не отидем сред природата и тя да ни зареди с нейната красота и естествени звуци. Това са част от темите, които според Мутафчийски вълнуват екипа на „Славеят“. 

Теменужка Трифонова допълва, че за нея борбата в доброто и злото може да се онагледи с противопоставянето на свободата и това да си окован в клетка – да не можеш да изразяваш това, което искаш.

МУЗИКА С МИСЪЛ

„Постарахме се да създадем нещо, което има музикална стойност, послание и провокация, а не просто развлечение. Трябва да има какво да кажем на публиката, която разполага със страшно много комуникационни средства в ръцете си,  но обеднява все повече и повече духовно“, казва Румен Бояджиев-син.

„В България все по-рядко има възможност да се правят мащабни продукции с голям оркестър – нещо, което винаги съм мечтал да правя. Свихме формата почти до минимума – с едно пиано, флейта и ударни инструменти, за да можем да разкажем приказката музикално така, както може би е звучала в Древен Китай“, допълва композиторът.

По думите му в главата на всяко дете мюзикълът би звучал различно: „Защото това е многопластово произведение със страшно много подводни камъни. Има много чувство за хумор, комични елементи, танци, много движение. Движението е много важно за нас и то не бива да спира по никакъв начин – за да можем да показваме, че има кръговрат, че животът се върти...“.

Има много неща, за които децата после ще задават въпроси на своите родители, което е най-важното за мен, обобщава Румен Бояджиев-син.

СЪЛЗИ И СМЯХ

„Не бих казал, че „Славеят“ с нещо ще ни натъжи. По-скоро ще ни накара да се замислим над себе си, на начина на живот, който водим – с всичката бързина, с която подхождаме към нещата, която ни грабва от сутрин до вечер“, казва Тодор Велков.

„Има много неща, с които може да ни усмихне този спектакъл, а, може би, ще ни натъжи с това, че понякога не оценяваме какво притежаваме ние, хората – като природа, като човешко отношение, като любов, като талант. Но пък ние даваме решението как можем да поправим тази наша грешка“, допълва Георги-Маноел Димитров.

По думите му интригата се запазва по време на цялото представление. „А това, че има толкова много рисунък в нашето актьорско поведение, би трябвало да привлича вниманието на децата и да го задържа през цялото време“, смята артистът.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хореограф е Антоанета Алексиева, а координатор на проекта – Пеньо Пирозов.

В ролите на Славея се редуват Теменужка Трифонова и Зорница Иванова, момичето от кухнята – Боряна Йорданова и Пламена Михова, Смъртта/изкуственият славей – Людмила Козарева и Илона Иванова, императорът – Александър Панайотов, Денко Проданов и Владимир Грудков, главен придворен – Тодор Велков и Димитър Иванов, втори Придворен – Георги-Маноел Димитров и Александър Милев.

Музиканти – Райна Костова (флейта), Николета Петрова (флейта), Мария Костадинова (флейта) и Георги Бакърджиев (ударни), Мая Тошева (ударни).

Автор – Даниел Димитров
Оператор – Любен Младенов
Монтаж – Валя Ковачева

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пана с образци на италиански дизайн украсяват Варненската галерия през лятото
В Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна гостува изложба на открито с пана, показващи фотоси на вази с италиански дизайн. Те са разположени по ограда ...
Автентичните носии от филма за Капитан Петко войвода бяха представени за първи път
Носиите, с които е заснет филмът за Капитан Петко войвода през седемдесетте години на миналия век, посветен на 1300 години от създаването на българската държава, за първи път бяха ...
Процесът срещу Алек Болдуин беше прекратен след снемане на обвиненията срещу него заради процесуална грешка
Съдия в щата Ню Мексико сне днес обвиненията в непредумишлено убийство срещу актьора Алек Болдуин, след като адвокатите му се позоваха на процесуална грешка, тъй като полицията и п ...
В обща изложба "Сбъдване" 13 плевенчанки показват живописни творби
"Сбъдване" е наречена изложбата, която тази вечер бе открита в арт център "Къщата на художниците" в Плевен. Тя представя живописните картини на 12 плевенчанки, които се занимават с ...
Ел Ел Кул Джей ще издаде четиринадесетия си студиен албум през септември
Носителят на награда „Грами“, рапърът, актьор и автор Ел Ел Кул Джей ще издаде най-новия си албум, с названието The Fоrce, на 6 септември, предаде Асошиейтед прес. Това е четиринад ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Тестът на смелостта завърши леко
Прочутият фестивал "Сан Фермин" в северния испански град Памплона приключи, като още седем души получиха наранявания по време на традиционното бягане пред бикове, съобщи ДПА. Нара ...
Румънската полиция задържа рапъра Уиз Калифа за притежание на наркотици
Американският рапър Уиз Калифа е разследван на свобода за притежание на наркотици, след като изпуши цигара с марихуана на сцената на фестивала "Beach, Please!" в черноморския курор ...
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго доминираха в наградите "Изборът на децата"
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго спечелиха по няколко награди "Изборът на децата" на церемония в Лос Анджелис, съобщи "Билборд". Барби спечели наградата за любим филм, любима ...
Балерината Николета Мани завърши първия си сезон като звездата на балетната трупа на "Ла Скала" в Милано
Балерината Николета Мани завърши първия си сезон като звездата на балетната трупа на миланската опера "Ла Скала", предаде Асошиейтед прес.    Театърът за първи път от поч ...
С концерт-изповед и много гост изпълнители започна турнето на "СкандаУ"
С концерт-изповед и много гост певци започна турнето на група "СкандаУ". Първата вечер от " СкандаУ Тур 2024" бе в Летния театър във Велико Търново и продължи близо 3 часа. Тя пред ...
Тикер в 16:00 ч.
Прочутият фестивал "Сан Фермин" в северния испански град Памплона приключи, като ...
Начало Калейдоскоп
2927
Калейдоскоп

Александър Мутафчийски: „Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили, за да ни покаже пътя

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 19 Март 2024, 12:24 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА

„Славеят“ дойде в момент, когато се бяхме изгубили – за да ни покаже пътя, по който да продължим. Думите са на режисьора Александър Мутафчийски по повод премиерата на мюзикъла по едноименната приказка на Андерсен в Музикалния театър.

Истинският вдъхновител за работата ни по този спектакъл е Катя Тупарова, моята дългогодишна партньорка и жена на композитора на „Славеят“ – Румен Бояджиев-син, която само преди няколко месеца ни напусна завинаги, споделя режисьорът. Потънахме в скръб, но, както в приказката, славеят идва там, където хората имат нужда от него – за да им вдъхне кураж и надежда, допълва Мутафчийски.

„Идеята за този мюзикъл се роди като продължение на още няколко, които създадохме, заедно с Венелин Методиев, моят либретист. Опитахме се да направим най-доброто от всичко досега, използвахме натрупания опит. Нотите са писани специално за този театър и за тези артисти“, разказва Румен Бояджиев-син.

Теменужка Трифонова – Славеят в представлението, определя ролята си като „доста предизвикателна“. Защото носи нещо магично и нещо истинско, което може да се срещне само в природата, допълва тя.

За първи път тук говорим за чисто актьорски превъплъщения и актьорско партньорство, което тече през цялото време, обяснява Георги-Маноел Димитров, артист от трупата, в ролята на втория придворен, дясна ръка на главния придворен (Тодор Велков).

МЮЗИКЪЛ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Искрено вярвам, че това не е само мюзикъл за деца, а и за възрастни, и може да накара не само по-големите да се замислят и да вникнат по-надълбоко в темите, проблемите и идеите, с които е зареден текстът, казва Александър Мутафчийски.

Защо да не накараме децата също да започнат да разсъждават – на първо време, кое е добро и кое е лошо, допълва той.

„Давам си сметка, че във всичките приказки на Андерсен трагичните неща от живота присъстват. Но според мен те присъстват, за да покажат още по-ярко победата и тържеството на доброто, на оптимизма, на жизнеутвърждаването“, смята режисьорът.

ИСТИНСКОТО СРЕЩУ ИЗКУСТВЕНОТО

„Основното, което ни вълнува, е противопоставянето на истинското срещу изкуственото и фалшивото. Когато работихме с артистите, още на маса, се опитахме да навлезем по-дълбоко в тези проблеми и си дадохме сметка,  че всичко това е актуално за нашия свят. Едва ли не, истинската битка, която предстои, е битката на истинския човешки разум с изкуствения интелект“, казва Александър Мутафчийски.

Оценяваме ли всичко това, което ни заобикаля, или за нас е по-важно да си купим последен модел мебели или последен модел техника. Защо да не отидем сред природата и тя да ни зареди с нейната красота и естествени звуци. Това са част от темите, които според Мутафчийски вълнуват екипа на „Славеят“. 

Теменужка Трифонова допълва, че за нея борбата в доброто и злото може да се онагледи с противопоставянето на свободата и това да си окован в клетка – да не можеш да изразяваш това, което искаш.

МУЗИКА С МИСЪЛ

„Постарахме се да създадем нещо, което има музикална стойност, послание и провокация, а не просто развлечение. Трябва да има какво да кажем на публиката, която разполага със страшно много комуникационни средства в ръцете си,  но обеднява все повече и повече духовно“, казва Румен Бояджиев-син.

„В България все по-рядко има възможност да се правят мащабни продукции с голям оркестър – нещо, което винаги съм мечтал да правя. Свихме формата почти до минимума – с едно пиано, флейта и ударни инструменти, за да можем да разкажем приказката музикално така, както може би е звучала в Древен Китай“, допълва композиторът.

По думите му в главата на всяко дете мюзикълът би звучал различно: „Защото това е многопластово произведение със страшно много подводни камъни. Има много чувство за хумор, комични елементи, танци, много движение. Движението е много важно за нас и то не бива да спира по никакъв начин – за да можем да показваме, че има кръговрат, че животът се върти...“.

Има много неща, за които децата после ще задават въпроси на своите родители, което е най-важното за мен, обобщава Румен Бояджиев-син.

СЪЛЗИ И СМЯХ

„Не бих казал, че „Славеят“ с нещо ще ни натъжи. По-скоро ще ни накара да се замислим над себе си, на начина на живот, който водим – с всичката бързина, с която подхождаме към нещата, която ни грабва от сутрин до вечер“, казва Тодор Велков.

„Има много неща, с които може да ни усмихне този спектакъл, а, може би, ще ни натъжи с това, че понякога не оценяваме какво притежаваме ние, хората – като природа, като човешко отношение, като любов, като талант. Но пък ние даваме решението как можем да поправим тази наша грешка“, допълва Георги-Маноел Димитров.

По думите му интригата се запазва по време на цялото представление. „А това, че има толкова много рисунък в нашето актьорско поведение, би трябвало да привлича вниманието на децата и да го задържа през цялото време“, смята артистът.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хореограф е Антоанета Алексиева, а координатор на проекта – Пеньо Пирозов.

В ролите на Славея се редуват Теменужка Трифонова и Зорница Иванова, момичето от кухнята – Боряна Йорданова и Пламена Михова, Смъртта/изкуственият славей – Людмила Козарева и Илона Иванова, императорът – Александър Панайотов, Денко Проданов и Владимир Грудков, главен придворен – Тодор Велков и Димитър Иванов, втори Придворен – Георги-Маноел Димитров и Александър Милев.

Музиканти – Райна Костова (флейта), Николета Петрова (флейта), Мария Костадинова (флейта) и Георги Бакърджиев (ударни), Мая Тошева (ударни).

Автор – Даниел Димитров
Оператор – Любен Младенов
Монтаж – Валя Ковачева

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Пана с образци на италиански дизайн украсяват Варненската галерия през лятото
Автентичните носии от филма за Капитан Петко войвода бяха представени за първи път
Процесът срещу Алек Болдуин беше прекратен след снемане на обвиненията срещу него заради процесуална грешка
В обща изложба "Сбъдване" 13 плевенчанки показват живописни творби
Ел Ел Кул Джей ще издаде четиринадесетия си студиен албум през септември
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Под прожектора
Тестът на смелостта завърши леко
Цветни аспекти
Румънската полиция задържа рапъра Уиз Калифа за притежание на наркотици
Творчески отражения
"Барби", Тейлър Суифт и Оливия Родриго доминираха в наградите "Изборът на децата"
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.