Начало Авансцена Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя – в театъра
4616
Авансцена

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя – в театъра

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 23 Март 2024, 10:08 ч.

Студената кинокамера нищо не говори, а само плаши. Затова предпочитам да гледам филми, а да играя – в театъра. Думите на Славка Славова са по повод единственото й участие в киното – „Земя“ (1956) по едноименната повест на Елин Пелин, режисьор е Захари Жандов

Голямата българска актриса, чиято 100-годишнина отбелязваме днес, е в ролята на Станка Гърбушката. „По-ярко емоционално бих предала същия образ на сцената. Там аз съм сред партньорите си, пред мен е публиката, най-добрият показател доколко съм успяла правдиво да превъплътя образа“, коментира тя. И остава завинаги свързана със сцената на театъра.

Славка Славова е родена е на 23 март 1924 г. в Берлин, където се запознали нейните родители. Тя е двегодишна, когато семейството й се завръща във Варна.

МЕЖДУ МУЗИКАТА И ТЕАТЪРА

Варненският хотел „Хилтън“ наричали къщата им през 20-те години на 20-и век. Панчо и Любен Владигерови се чувствали там като у дома си. С тях бащата на бъдещата актриса – Димитър Славов, главен инженер на пристанищните строежи в Бургас, се сприятелил, когато следвал инженерство в Берлин. Той наследил страстта си към музиката  от своя баща, който бил строителен предприемач, както и музикант.

Баща й свирел на цигулка и е един от основателите на бургаския оркестър „Родни звуци", а Славка Славова от малка учи пиано. Баща й Димитър, учителят й по пиано Найден Найденов, Панчо и Любен Владигерови основават „Варненско музикално лято". Като естествено продължение Славка Славова започва да учи в Музикалната академия пеене при Люба Прокопова и пиано при Панчо Владигеров. Едновременно с това учи и класическа филология в университета, но се отказва и продължава само в Музикалната академия.

ПРИ АРТИСТИТЕ

„Бях при артистите. Ако знаеш колко е интересно!“, й казва нейната колежка в Академията Цонка Митева и я завежда в театралната школа, която посещава.

Запленена от театралното изкуство, Славка Славова подготвя баснята „Гъските“ от Крилов, стихотворението „Потомката“ на Елисавета Багряна и монолога на Жулиета и кандидатства в школата, където я приемат. Нейни преподаватели там в продължение на две години са  Николай Лилиев, Д. Б . Митов, Любомир Андрейчин, Николай О. Масалитинов и Владимир Трендафилов, а художествен ръководител е Кръстьо Мирски.

ТЕАТЪРЪТ Е ИЗБОРЪТ, НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР

На годишната продукция в музикалната академия абсолвентката Славка Славова изпълнява арията на Джилда от „Риголето“. „Застани пред огледалото и пей така, че да нямаш бръчки по лицето си!“, учи я една от преподавателките в музикалната академия. Гласът й е сопран. Въпреки, че завършва с отличие и преподавателите й предричат голяма оперна кариера, Славка Славова избира театъра за своя  професионален път.

След като завършва театралната школа в класовете на Кръстьо Мирски и Боян Дановски, Славка Славова започва работа в Народния театър „Иван Вазов“. Дебютът й там е през 1948 г. в ролята на Агнес от постановката „Училище за жени“ на Молиер на режисьора Николай Масалитинов. Неин партньор е Константин Кисимов, който играе влюбения в нея старец. На 27 декември 1950 г. е премиерата на пиесата „Стари другари“, постановка на Гриша Островски, в която Славка Славова изпълнява втората си роля – на момичето Сима, а нейни партньори са Таня Масалитинова, Асен Миланов, Кирил Янев и Апостол Карамитев.

РАЗДЯЛА И ЗАВРЪЩАНЕ

Въпреки огромния успех и Димитровската награда, която получава за своето изпълнение, Славка Славова е уволнена от Народния театър „Иван Вазов“. Няколко години тя работи в Младежкия театър, където играе заедно с Желчо Мандаджиев, Стефан Караламбов, Цонка Митева и Пенка Дамянова.

През 1955 г. Славка Славова отново е назначена в Народния театър „Иван Вазов“  след като баща й е освободен, затворен без съд и присъда няколко години по-рано. 

ЕДИНСТВЕНАТА ЛЕНТА

Единственият филм, в който е участвала Славка Славова, е „Земя“ през 1956 г.  по едноименната повест на Елин Пелин. С филма на режисьора Захари Жандов се открива Фестивалът на българския филм през 1957 г. Снимките са в селата Гайтанево и Негушево, близо до с. Байлово - родното място на писателя.

„Земя" е първият български игрален филм, който има премиера в Софийската опера и първият, показан на кинофестивала в Кан, и то в конкурсната програма на фестивала. Славка Славова изпълнява ролята на Станка Гърбушката.

„Какво да ви кажа повече… Не съм доволна от това, което направих. По-ярко емоционално бих предала същия образ на сцената. Там аз съм сред партньорите си, пред мен е публиката, най-добрият показател доколко съм успяла правдиво да превъплътя образа. Студената кинокамера нищо не говори, а само плаши. Затова предпочитам да гледам филми, а да играя – в театъра“, споделя през 1957 г. в беседа за вестниците, публикувана в бюлетина „Пресбюро“ на 6 февруари 1957 г.

РЕЖИСЬОРИТЕ, РОЛИТЕ, ТЕАТРАЛНОТО НАСЛЕДСТВО 

Любими нейни театрални режисьори, с които е работила през годините, са Младен Киселов и Крикор Азарян.

Незабравими остават изпълненията й в ролите на Евгения от „Щастие“, Алешка в „Зрелостно свидетелство“, Марат в „Майка на своите деца“, Исмена в „Антигона“, Мила в „В полите на Витоша“, Соня в „Вуйчо Ваньо“, Катрин в „Майка Кураж“, Прозерпина Гарнет в „Кендида“, Гитъл Моска в „Двама на люлката“, Саша в “Живият труп“, Маша в „Чайка“, Елисавета в „Мария Стюарт“, Антония в „Егор Буличов и другите“, Юлия в „Обикновена история“, Татяна в „Еснафи“, Ана в „Бягството“.

В продължение на 13 години, от 1956 до 1969 г., Славка  Славова играе ролята на Мила в постановката „В полите на Витоша“. С времето нейното изпълнение се превръща в критерий за мащаба, с който актрисата портретира своите героини – различни имена, различни съдби, различни лица, различни възрасти и всяка със своето кредо.

Играла е в постановки в театър „Сълза и смях“, а в „Театър 199", заедно с Таня Масалитинова, в продължение на десет години, играят постановката „Театър, моя любов" при пълен салон и билети на „Търси се". Пиесата е написана специално за двете актриси от Валери Петров, след като те му разказват истински истории и случки от театъра и живота.

ЛЮБОВТА КЪМ ЛИТЕРАТУРАТА 

Любовта й към литературата насочва Славка Славова и към рецитаторското изкуство. Започва да рецитира по радиото текстове по творби на български и чужди автори.

През 1957 г. 17 пъти представя своя самостоятелен рецитал по творби на Максим Горки. В репертоара си от свои рецитали тя включва още и произведения от Достоевски, Паустовски, Пейо Яворов, Йордан Йовков, Валери Петров.

„Само от мен зависи от кое художествено произведение да направя рецитал. А работата при създаване на композицията, при анализиране на откъсите, дори при изучаването на текста и особено при изпълнението, доставя голямо удоволствие“, споделя актрисата.

ГЛАСЪТ

Най-непромененото е гласът й. Години наред деца и възрастни очакват от предаванията по радиото минутите на Бойко-Песнопойко и Ружка-Дружка.

„Рециталът ми дава възможност да се заема с това, което ме вълнува най-силно, към което имам вкус. Рециталът за мен е първостепенно актьорско занимание. При него се работи непосредствено с живото слово, което е най-важният компонент в нашето изкуство“, казва Славка Славова.

Актрисата умира на 5 април 2002 г., на 78-годишна  възраст, получавайки инфаркт след представление в „Театър 199“. През септември 2002 г. ръководството на театъра учредява конкурс на името на Славка Славова – за написване на камерна пиеса на съвременна тематика. През 2022 г. конкурсът отбелязва своята 20-годишнина, като има седем реализирани издания и осем отличени пиеси.

отдел „Справочна“

Използвани източници:
(в. „Вечерни новини“, 17.5.1955 г.)
(, Пресбюро, 6.2.1957 г.)
(в. „Отечествен фронт“, 10.5.1957 г.)
(в. „Антени“, 14.9.1977 г.)
(в. „Народна култура“, бр. 22, 1.6.1979 г.)
(сп. „Театър“, бр. 3/1979 г. и бр. 2/1984 г.)
(сп. „Отечество“, бр. 11, 11.06.1988 г.)
(в. „Демокрация“, 21.3.1994 г.)
(в. „Труд“, 13.1.1998 г.)
(, ВИНФ,16.2.1995; 20.4.1995; 24.5.1995; 6.4.2002)
(Енциклопедия „България, т.6)

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Англичанка представя първата си самостоятелна изложба в Смолян
Англичанката Сара Амабили от смолянското село Полковник Серафимово представя първата си самостоятелна изложба живопис в зала „Петър Стайков“, съобщи Светозар Казанджиев – председа ...
Театър в „Маймунарника“ ще има през следващите два месеца
Театър в „Маймунарника“ ще има през август и септември в София, съобщават организаторите и продуценти от Artvent.  По думите им сцената на емблематичното място в Борисов ...
За трета поредна година ще се проведе Фестивал на комедията
За трета поредна година Стара Загора ще бъде домакин на Фестивал на комедията. Това съобщи Антония Косева, част от екипа на Kомеди клуб София, който са организатор на форума. Ста ...
Биография: Анри Кулев
Човек трябва да бяга от свободата, защото и тя писва. Свободата е територия за безхаберковците. Това казва в интервю Анри Кулев през 2019 г. Днес големият български режисьор, худо ...
Брус Спрингстийн се присъедини към клуба на музикантите милиардери според "Форбс"
Американската рок легенда Брус Спрингстийн вече е част от клуба на музикантите, чието състояние надхвърля един милиард долара, като Риана, Тейлър Суифт, Джей-Зи, съобщи АФП, позова ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Херцогинята на Кембридж отбелязва 11-ия рожден ден на принц Джордж със снимка
Британският принц Джордж е заснет на нова снимка, направена от майка му, херцогинята на Кембридж, в чест на 11-ия му рожден ден, информиа Пи Ей мидия/ДПА. Бъдещият крал изглежда е ...
Концерт на група Б.Т.Р. беляза началото на XV-та Международна среща на "Момчилград винаги в сърцето ми"
С концерт на група Б.Т.Р. бе дадено началото на XV Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тази година тя е в дните от 22 до 27 юли. „Международна ...
В Киев въпреки войната се проведе музикалният фестивал „Атлас“
Най-големият музикален фестивал в Украйна „Атлас“ се проведе в Киев, този уикенд, въпреки войната, предаде Асошиейтед прес.  На сцената се качиха местни артисти, а не както п ...
Еминем оглави класацията на "Билборд" за албуми
Еминем оглави класацията на "Билборд" за албуми с The Death of Slim Shady (Coup de Grace), съобщи сайтът на изданието. Още при дебюта си в чарта новата продукция на изпълнителя ст ...
Светослав Драганов започна снимките на документален филм за Мария Статулова
Режисьорът Светослав Драганов и екип снимаха в Бургас кадри от нов документален филм, посветен на актрисата Мария Статулова. Той ще се казва "Надеждата на Мария" и, ако всичко върв ...
Тикер в 06:00 ч.
Британският принц Джордж е заснет на нова снимка, направена от майка му, херцоги ...
Начало Авансцена
4616
Авансцена

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя – в театъра

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 23 Март 2024, 10:08 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА

Студената кинокамера нищо не говори, а само плаши. Затова предпочитам да гледам филми, а да играя – в театъра. Думите на Славка Славова са по повод единственото й участие в киното – „Земя“ (1956) по едноименната повест на Елин Пелин, режисьор е Захари Жандов

Голямата българска актриса, чиято 100-годишнина отбелязваме днес, е в ролята на Станка Гърбушката. „По-ярко емоционално бих предала същия образ на сцената. Там аз съм сред партньорите си, пред мен е публиката, най-добрият показател доколко съм успяла правдиво да превъплътя образа“, коментира тя. И остава завинаги свързана със сцената на театъра.

Славка Славова е родена е на 23 март 1924 г. в Берлин, където се запознали нейните родители. Тя е двегодишна, когато семейството й се завръща във Варна.

МЕЖДУ МУЗИКАТА И ТЕАТЪРА

Варненският хотел „Хилтън“ наричали къщата им през 20-те години на 20-и век. Панчо и Любен Владигерови се чувствали там като у дома си. С тях бащата на бъдещата актриса – Димитър Славов, главен инженер на пристанищните строежи в Бургас, се сприятелил, когато следвал инженерство в Берлин. Той наследил страстта си към музиката  от своя баща, който бил строителен предприемач, както и музикант.

Баща й свирел на цигулка и е един от основателите на бургаския оркестър „Родни звуци", а Славка Славова от малка учи пиано. Баща й Димитър, учителят й по пиано Найден Найденов, Панчо и Любен Владигерови основават „Варненско музикално лято". Като естествено продължение Славка Славова започва да учи в Музикалната академия пеене при Люба Прокопова и пиано при Панчо Владигеров. Едновременно с това учи и класическа филология в университета, но се отказва и продължава само в Музикалната академия.

ПРИ АРТИСТИТЕ

„Бях при артистите. Ако знаеш колко е интересно!“, й казва нейната колежка в Академията Цонка Митева и я завежда в театралната школа, която посещава.

Запленена от театралното изкуство, Славка Славова подготвя баснята „Гъските“ от Крилов, стихотворението „Потомката“ на Елисавета Багряна и монолога на Жулиета и кандидатства в школата, където я приемат. Нейни преподаватели там в продължение на две години са  Николай Лилиев, Д. Б . Митов, Любомир Андрейчин, Николай О. Масалитинов и Владимир Трендафилов, а художествен ръководител е Кръстьо Мирски.

ТЕАТЪРЪТ Е ИЗБОРЪТ, НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР

На годишната продукция в музикалната академия абсолвентката Славка Славова изпълнява арията на Джилда от „Риголето“. „Застани пред огледалото и пей така, че да нямаш бръчки по лицето си!“, учи я една от преподавателките в музикалната академия. Гласът й е сопран. Въпреки, че завършва с отличие и преподавателите й предричат голяма оперна кариера, Славка Славова избира театъра за своя  професионален път.

След като завършва театралната школа в класовете на Кръстьо Мирски и Боян Дановски, Славка Славова започва работа в Народния театър „Иван Вазов“. Дебютът й там е през 1948 г. в ролята на Агнес от постановката „Училище за жени“ на Молиер на режисьора Николай Масалитинов. Неин партньор е Константин Кисимов, който играе влюбения в нея старец. На 27 декември 1950 г. е премиерата на пиесата „Стари другари“, постановка на Гриша Островски, в която Славка Славова изпълнява втората си роля – на момичето Сима, а нейни партньори са Таня Масалитинова, Асен Миланов, Кирил Янев и Апостол Карамитев.

РАЗДЯЛА И ЗАВРЪЩАНЕ

Въпреки огромния успех и Димитровската награда, която получава за своето изпълнение, Славка Славова е уволнена от Народния театър „Иван Вазов“. Няколко години тя работи в Младежкия театър, където играе заедно с Желчо Мандаджиев, Стефан Караламбов, Цонка Митева и Пенка Дамянова.

През 1955 г. Славка Славова отново е назначена в Народния театър „Иван Вазов“  след като баща й е освободен, затворен без съд и присъда няколко години по-рано. 

ЕДИНСТВЕНАТА ЛЕНТА

Единственият филм, в който е участвала Славка Славова, е „Земя“ през 1956 г.  по едноименната повест на Елин Пелин. С филма на режисьора Захари Жандов се открива Фестивалът на българския филм през 1957 г. Снимките са в селата Гайтанево и Негушево, близо до с. Байлово - родното място на писателя.

„Земя" е първият български игрален филм, който има премиера в Софийската опера и първият, показан на кинофестивала в Кан, и то в конкурсната програма на фестивала. Славка Славова изпълнява ролята на Станка Гърбушката.

„Какво да ви кажа повече… Не съм доволна от това, което направих. По-ярко емоционално бих предала същия образ на сцената. Там аз съм сред партньорите си, пред мен е публиката, най-добрият показател доколко съм успяла правдиво да превъплътя образа. Студената кинокамера нищо не говори, а само плаши. Затова предпочитам да гледам филми, а да играя – в театъра“, споделя през 1957 г. в беседа за вестниците, публикувана в бюлетина „Пресбюро“ на 6 февруари 1957 г.

РЕЖИСЬОРИТЕ, РОЛИТЕ, ТЕАТРАЛНОТО НАСЛЕДСТВО 

Любими нейни театрални режисьори, с които е работила през годините, са Младен Киселов и Крикор Азарян.

Незабравими остават изпълненията й в ролите на Евгения от „Щастие“, Алешка в „Зрелостно свидетелство“, Марат в „Майка на своите деца“, Исмена в „Антигона“, Мила в „В полите на Витоша“, Соня в „Вуйчо Ваньо“, Катрин в „Майка Кураж“, Прозерпина Гарнет в „Кендида“, Гитъл Моска в „Двама на люлката“, Саша в “Живият труп“, Маша в „Чайка“, Елисавета в „Мария Стюарт“, Антония в „Егор Буличов и другите“, Юлия в „Обикновена история“, Татяна в „Еснафи“, Ана в „Бягството“.

В продължение на 13 години, от 1956 до 1969 г., Славка  Славова играе ролята на Мила в постановката „В полите на Витоша“. С времето нейното изпълнение се превръща в критерий за мащаба, с който актрисата портретира своите героини – различни имена, различни съдби, различни лица, различни възрасти и всяка със своето кредо.

Играла е в постановки в театър „Сълза и смях“, а в „Театър 199", заедно с Таня Масалитинова, в продължение на десет години, играят постановката „Театър, моя любов" при пълен салон и билети на „Търси се". Пиесата е написана специално за двете актриси от Валери Петров, след като те му разказват истински истории и случки от театъра и живота.

ЛЮБОВТА КЪМ ЛИТЕРАТУРАТА 

Любовта й към литературата насочва Славка Славова и към рецитаторското изкуство. Започва да рецитира по радиото текстове по творби на български и чужди автори.

През 1957 г. 17 пъти представя своя самостоятелен рецитал по творби на Максим Горки. В репертоара си от свои рецитали тя включва още и произведения от Достоевски, Паустовски, Пейо Яворов, Йордан Йовков, Валери Петров.

„Само от мен зависи от кое художествено произведение да направя рецитал. А работата при създаване на композицията, при анализиране на откъсите, дори при изучаването на текста и особено при изпълнението, доставя голямо удоволствие“, споделя актрисата.

ГЛАСЪТ

Най-непромененото е гласът й. Години наред деца и възрастни очакват от предаванията по радиото минутите на Бойко-Песнопойко и Ружка-Дружка.

„Рециталът ми дава възможност да се заема с това, което ме вълнува най-силно, към което имам вкус. Рециталът за мен е първостепенно актьорско занимание. При него се работи непосредствено с живото слово, което е най-важният компонент в нашето изкуство“, казва Славка Славова.

Актрисата умира на 5 април 2002 г., на 78-годишна  възраст, получавайки инфаркт след представление в „Театър 199“. През септември 2002 г. ръководството на театъра учредява конкурс на името на Славка Славова – за написване на камерна пиеса на съвременна тематика. През 2022 г. конкурсът отбелязва своята 20-годишнина, като има седем реализирани издания и осем отличени пиеси.

отдел „Справочна“

Използвани източници:
(в. „Вечерни новини“, 17.5.1955 г.)
(, Пресбюро, 6.2.1957 г.)
(в. „Отечествен фронт“, 10.5.1957 г.)
(в. „Антени“, 14.9.1977 г.)
(в. „Народна култура“, бр. 22, 1.6.1979 г.)
(сп. „Театър“, бр. 3/1979 г. и бр. 2/1984 г.)
(сп. „Отечество“, бр. 11, 11.06.1988 г.)
(в. „Демокрация“, 21.3.1994 г.)
(в. „Труд“, 13.1.1998 г.)
(, ВИНФ,16.2.1995; 20.4.1995; 24.5.1995; 6.4.2002)
(Енциклопедия „България, т.6)

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Англичанка представя първата си самостоятелна изложба в Смолян
Театър в „Маймунарника“ ще има през следващите два месеца
За трета поредна година ще се проведе Фестивал на комедията
Биография: Анри Кулев
Брус Спрингстийн се присъедини към клуба на музикантите милиардери според "Форбс"
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Тонът на времето
Херцогинята на Кембридж отбелязва 11-ия рожден ден на принц Джордж със снимка
Творчески отражения
Концерт на група Б.Т.Р. беляза началото на XV-та Международна среща на "Момчилград винаги в сърцето ми"
Под прожектора
В Киев въпреки войната се проведе музикалният фестивал „Атлас“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.