Начало Под прожектора Дом на културата „Средец“ ще отбележи с празничен концерт своята 50-годишнина
7172
Под прожектора

Дом на културата „Средец“ ще отбележи с празничен концерт своята 50-годишнина

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 03 Април 2024, 16:29 ч.

Общински културен институт - Дом на културата (ОКИ ДК) „Средец“ ще отбележи на 16 април, вторник, с празничен юбилеен концерт своята 50-годишнина. Събитието ще се състои в концертната зала на дома, съобщиха от екипа на институцията. 

ОКИ ДК „Средец“ е един от единадесетте културни институти в Столична община, регистриран съгласно Закона за закрила и развитие на културата. Дейностите са насочени към широка аудитория без възрастови, социални и други ограничения – с фокус върху деца и младежи. Организират се обучения по изкуства, културни прояви и събития.

ОКИ ДК „Средец“ има 14 художествено-творчески състава в областите музика, литература, театър и пърформативни изкуства, танц, изобразително изкуство, в които към момента участват над 460 човека от различни възрастови групи – най-вече деца и младежи.  

Домът на културата „Средец“ е продължител на най-добрите традиции в областта на българската култура, творчески дом на световно известни състави, спечелили милиони приятели на България по целия свят. За своята многостранна дейност Дом на културата „Средец“ е отличен със значка „Златна книга“ и „Златен печат“, присъдени от Съвета на европейската научна и културна общност за принос към развитието на българската култура. Вече 50 години домът е средище за изява, развитие и представяне на таланта и творческите умения на участниците в художествените школи и ателиета, припомнят от института.

В празничната програма ще вземат участие Вокална студия „Дъга“, Танцов ансамбъл „Средец“, Танцов ансамбъл „Здравец“, Детска танцова група „Алиса“, Балетна школа „Маша Илиева“ и Клуб по спортни танци с ръководител Симеон Симеонов.

Вокална студия „Дъга“ е сформирана през 1994 г. от композитора Димитър Кърнолски и вокалния педагог Снежана Полихронова – Кърнолски. Оттогава до днес студията не е прекъсвала своята дейност, а през редиците са преминали стотици талантливи деца и юноши. Младите певци редовно изнасят концерти в София и страната, правят записи в БНР и БНТ, участват в дублажи на детски филми, печелят първи места в национални конкурси и фестивали, реализират турнета в България и чужбина. Възпитаниците на „Дъга“ са представяли страната ни на международни форуми в около 30 държави.

Сега във Вокална студия „Дъга“ се обучават над 50 деца, разделени в три възрастови групи. Студията предлага и индивидуално обучение. Репертоарът включва над 300 песни от различни музикални жанрове: хорова и църковна музика, съвременни аранжименти на произведения на Хендел, Моцарт, Бетховен, Вивалди, Перголези и др., фолклор, поп, рок, фолк джаз, рап, R&B, изпълнявани едногласно или многогласно – до осем гласа. Сценичните прояви включват не само вокални изпълнения, но и театрални етюди, танци и други сценични форми, съобразени със спецификата на песните.

Танцов ансамбъл „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи с ръководител Йордан Николов. След него колективът за кратко е поет от проф. Кирил Дженев. В началото на 50-те години на м. в. начело застава Димитър Димитров – човекът, направил най-много за изключителните постижения на състава, работил с неповторима енергия, любов и невероятен професионализъм до своя последен земен час. В историята на колектива като дългогодишен ръководител се откроява и името на хореографа Марин Маринов.

Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Репертоарът включва постановки от всички фолклорни области на  България. Костюмите са майсторски изработени по автентични модели и са специално подбрани за всяка една от оригиналните хореографии. Ежегодно репертоарът се обогатява с нови и завладяващи постановки. Ансамбълът участва активно в културния живот на столицата, страната и чужбина. Изпълненията му се отличават с изключителна чистота на стила, емоционална сила и неподправено художествено майсторство.

Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са младите талантливи и креативни Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св. св. Кирил и Методий“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата и др. Талантивите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие “ от Международен фолклорен фестивал в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг,  Германия и др.

Танцов ансамбъл „Здравец“ е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство – гр. Пловдив, те са обучавани от най-добрите специалисти в областта на българското фолклорно изкуство. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса  взимат участие и самите танцьори, както и техните  родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти.

Концертите и спектаклите на ансамбъла винаги се превръщат в празници на народното творчество, на таланта на българския народ, съхранил в продължение на векове своя бит и култура. Ежегодно ансамбъл „Здравец“ изнася внушителен  спектакъл на сцени с мащаба на зала 1 на НДК, взима активно участие в различни културни събития, фестивали и телевизионни предавания. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Нидерландия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.

Детска танцова група „Алиса“ съществува от 10 години към сдружение „Будо клуб Ултра” в София. Там се занимават деца на възраст от 4 до 12 години. Групата е лауреат на конкурса „Орфеева дарба” -2012, 2013 и 2014 години в раздел „Модерна хореография” – златен и сребърен медал. Носител на отличие за дебют на фестивала „Ритъм в сърцето ми”. Първо място  на  Фестивала  на искуствата София 2019  в съвременната хореография . Второ място на „ Младежки  фестивал на искуствата „ София твори” - 2019г.- модерен балет, 1 място в шампионата „ Утринна звезда“ 2020- направление модерен балет. Участва в различни празници и мероприятия на Столична община. Художествен ръководител на групата е Виктория Стоянова.

Балетна школа „Маша Илиева“ към ОКИ Дом на културата „Средец“ вече десетилетия се радва на голяма популярност сред специалисти и почитатели на изкуството. Обучението е поверено на изтъкнати балетни педагози, призвани да градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение. Всички концерти на школатаса празник за публиката, и по традиция намират достойно място в медиите. Най-голям успех бележат спектаклите „Лешникотрошачката”– януари 1999 г., „Куклената фея”– юни 2000 г., „Първата Коледа”– декември 2003 г., „Урок по танц”– март 2004 г., „Цветята на малката Ида”– юни 2004 г. и др. Трябва да отбележим, че „Първата Коледа“, „Снежна приказка“, „Коледни искри“, „Първият сняг“ и др. са създадени специално за коледните тържества.

Основател и художествен ръководител е проф. д-р Мария (Маша) Илиева. Примабалерина на Софийската опера от 1990 г., днес тя е репетитор на балетния състав там. Освен като изпълнител от световна класа, проф. д-р Илиева успешно работи и като преподавател в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” . През 1995 г. създава своята балетна школа към Дом на културата „Средец“, а заедно с нея е Любов Фоминих, примабалерина на Пермския и Одеския балети – Русия, а по-късно и на Националния балет в София. През годините постепенно се присъединяват и други изтъкнати балетни педагози. Заниманията са в няколко посоки – обща физическа култура и развиване на физическия потенциал, класически екзерсис, модерни техники, изучаване на танци, подготовка за конкурси.

Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6: Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч.
От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Киев въпреки войната се проведе музикалният фестивал „Атлас“
Най-големият музикален фестивал в Украйна „Атлас“ се проведе в Киев, този уикенд, въпреки войната, предаде Асошиейтед прес.  На сцената се качиха местни артисти, а не както п ...
След турнето "Музикална магия" кларинетистът Атанас Маринов започва работа по първия си самостоятелен албум
Кларинетистът Атанас Маринов, който от години живее и работи в Швейцария, ще започне работа по първия си самостоятелен албум с оркестър, който се надява да бъде завършен до края на ...
Роб Халфхорд от Judas Priest към публиката в София: Благодаря ви, ще се върнем отново
Над осем хиляди души пяха с Judas Priest в зала „Арена София“ в петък вечер. Роб Халфорд и компания поднесоха на своите фенове почти двучасово шоу. Шоуто започна с Panic Atta ...
Симфониета - Шумен и ансамбъл "Либертанго” изнесоха концерт на Шуменската крепост
Симфониета - Шумен изнесе концерт на открито на Шуменската крепост под надслова "Танго под звездите”. Той беше последният за оркестъра в града за този творчески сезон. Участваха и ...
Кевин Спейси намери признание в Италия
Кевин Спейси ще получи италианската награда „Нации“ за цялостни постижения в гр. Таормина на 21 юли. На тържествената церемония в Гръцкия театър актьорът ще изнесе 15-минутно предс ...
ОЩЕ ОТ ДНЕС
Херцогинята на Кембридж отбелязва 11-ия рожден ден на принц Джордж със снимка
Британският принц Джордж е заснет на нова снимка, направена от майка му, херцогинята на Кембридж, в чест на 11-ия му рожден ден, информиа Пи Ей мидия/ДПА. Бъдещият крал изглежда е ...
Концерт на група Б.Т.Р. беляза началото на XV-та Международна среща на "Момчилград винаги в сърцето ми"
С концерт на група Б.Т.Р. бе дадено началото на XV Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тази година тя е в дните от 22 до 27 юли. „Международна ...
В Киев въпреки войната се проведе музикалният фестивал „Атлас“
Най-големият музикален фестивал в Украйна „Атлас“ се проведе в Киев, този уикенд, въпреки войната, предаде Асошиейтед прес.  На сцената се качиха местни артисти, а не както п ...
Еминем оглави класацията на "Билборд" за албуми
Еминем оглави класацията на "Билборд" за албуми с The Death of Slim Shady (Coup de Grace), съобщи сайтът на изданието. Още при дебюта си в чарта новата продукция на изпълнителя ст ...
Светослав Драганов започна снимките на документален филм за Мария Статулова
Режисьорът Светослав Драганов и екип снимаха в Бургас кадри от нов документален филм, посветен на актрисата Мария Статулова. Той ще се казва "Надеждата на Мария" и, ако всичко върв ...
Тикер в 06:00 ч.
Британският принц Джордж е заснет на нова снимка, направена от майка му, херцоги ...
Начало Под прожектора
7172
Под прожектора

Дом на културата „Средец“ ще отбележи с празничен концерт своята 50-годишнина

Публкацията е част от архивът на NRD2 Култура
| 03 Април 2024, 16:29 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА

Общински културен институт - Дом на културата (ОКИ ДК) „Средец“ ще отбележи на 16 април, вторник, с празничен юбилеен концерт своята 50-годишнина. Събитието ще се състои в концертната зала на дома, съобщиха от екипа на институцията. 

ОКИ ДК „Средец“ е един от единадесетте културни институти в Столична община, регистриран съгласно Закона за закрила и развитие на културата. Дейностите са насочени към широка аудитория без възрастови, социални и други ограничения – с фокус върху деца и младежи. Организират се обучения по изкуства, културни прояви и събития.

ОКИ ДК „Средец“ има 14 художествено-творчески състава в областите музика, литература, театър и пърформативни изкуства, танц, изобразително изкуство, в които към момента участват над 460 човека от различни възрастови групи – най-вече деца и младежи.  

Домът на културата „Средец“ е продължител на най-добрите традиции в областта на българската култура, творчески дом на световно известни състави, спечелили милиони приятели на България по целия свят. За своята многостранна дейност Дом на културата „Средец“ е отличен със значка „Златна книга“ и „Златен печат“, присъдени от Съвета на европейската научна и културна общност за принос към развитието на българската култура. Вече 50 години домът е средище за изява, развитие и представяне на таланта и творческите умения на участниците в художествените школи и ателиета, припомнят от института.

В празничната програма ще вземат участие Вокална студия „Дъга“, Танцов ансамбъл „Средец“, Танцов ансамбъл „Здравец“, Детска танцова група „Алиса“, Балетна школа „Маша Илиева“ и Клуб по спортни танци с ръководител Симеон Симеонов.

Вокална студия „Дъга“ е сформирана през 1994 г. от композитора Димитър Кърнолски и вокалния педагог Снежана Полихронова – Кърнолски. Оттогава до днес студията не е прекъсвала своята дейност, а през редиците са преминали стотици талантливи деца и юноши. Младите певци редовно изнасят концерти в София и страната, правят записи в БНР и БНТ, участват в дублажи на детски филми, печелят първи места в национални конкурси и фестивали, реализират турнета в България и чужбина. Възпитаниците на „Дъга“ са представяли страната ни на международни форуми в около 30 държави.

Сега във Вокална студия „Дъга“ се обучават над 50 деца, разделени в три възрастови групи. Студията предлага и индивидуално обучение. Репертоарът включва над 300 песни от различни музикални жанрове: хорова и църковна музика, съвременни аранжименти на произведения на Хендел, Моцарт, Бетховен, Вивалди, Перголези и др., фолклор, поп, рок, фолк джаз, рап, R&B, изпълнявани едногласно или многогласно – до осем гласа. Сценичните прояви включват не само вокални изпълнения, но и театрални етюди, танци и други сценични форми, съобразени със спецификата на песните.

Танцов ансамбъл „Средец“ е най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. Основан е към Столична община в началото на 1937 г. от група ентусиазирани младежи с ръководител Йордан Николов. След него колективът за кратко е поет от проф. Кирил Дженев. В началото на 50-те години на м. в. начело застава Димитър Димитров – човекът, направил най-много за изключителните постижения на състава, работил с неповторима енергия, любов и невероятен професионализъм до своя последен земен час. В историята на колектива като дългогодишен ръководител се откроява и името на хореографа Марин Маринов.

Ансамбълът отдавна се е наредил сред най-добрите танцови формации в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с възторг от стотици хиляди зрители. Репертоарът включва постановки от всички фолклорни области на  България. Костюмите са майсторски изработени по автентични модели и са специално подбрани за всяка една от оригиналните хореографии. Ежегодно репертоарът се обогатява с нови и завладяващи постановки. Ансамбълът участва активно в културния живот на столицата, страната и чужбина. Изпълненията му се отличават с изключителна чистота на стила, емоционална сила и неподправено художествено майсторство.

Настоящите художествени ръководители на танцов ансамбъл „Средец“ са младите талантливи и креативни Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е колекцията от отличия, спечелени на редица български и международни фестивали. За високите си художествени постижения и голямата концертна дейност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „Република България“ I степен, Орден „Св. св. Кирил и Методий“ I и II степен, Почетен знак на София, Специална награда на Министерството на културата и др. Талантивите танцьори са носители и на престижни международни награди: “Златно колие “ от Международен фолклорен фестивал в Дижон – Франция, „Златна брадва” – Закопане, Полша, златен медал и лауреатско звание на Десети международен младежки фестивал – Лайпциг,  Германия и др.

Танцов ансамбъл „Здравец“ е създаден през 1984 г. от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство – гр. Пловдив, те са обучавани от най-добрите специалисти в областта на българското фолклорно изкуство. Със своите постижения ансамбълът се нарежда сред най-емблематичните танцови формации в страната. Репертоарът му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на ансамбъл “Здравец” са разнообразни и пищни, запазили автентичността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и голямо разнообразие, те успяват да изразят настроението на българина и неговия неповторим темперамент. Изработват се на ръка, а в процеса  взимат участие и самите танцьори, както и техните  родители. Така се запазва духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти.

Концертите и спектаклите на ансамбъла винаги се превръщат в празници на народното творчество, на таланта на българския народ, съхранил в продължение на векове своя бит и култура. Ежегодно ансамбъл „Здравец“ изнася внушителен  спектакъл на сцени с мащаба на зала 1 на НДК, взима активно участие в различни културни събития, фестивали и телевизионни предавания. С вълнение и възторг публиката аплодира изкуството на танцьорите, познато не само у нас, но и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Нидерландия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.

Детска танцова група „Алиса“ съществува от 10 години към сдружение „Будо клуб Ултра” в София. Там се занимават деца на възраст от 4 до 12 години. Групата е лауреат на конкурса „Орфеева дарба” -2012, 2013 и 2014 години в раздел „Модерна хореография” – златен и сребърен медал. Носител на отличие за дебют на фестивала „Ритъм в сърцето ми”. Първо място  на  Фестивала  на искуствата София 2019  в съвременната хореография . Второ място на „ Младежки  фестивал на искуствата „ София твори” - 2019г.- модерен балет, 1 място в шампионата „ Утринна звезда“ 2020- направление модерен балет. Участва в различни празници и мероприятия на Столична община. Художествен ръководител на групата е Виктория Стоянова.

Балетна школа „Маша Илиева“ към ОКИ Дом на културата „Средец“ вече десетилетия се радва на голяма популярност сред специалисти и почитатели на изкуството. Обучението е поверено на изтъкнати балетни педагози, призвани да градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение. Всички концерти на школатаса празник за публиката, и по традиция намират достойно място в медиите. Най-голям успех бележат спектаклите „Лешникотрошачката”– януари 1999 г., „Куклената фея”– юни 2000 г., „Първата Коледа”– декември 2003 г., „Урок по танц”– март 2004 г., „Цветята на малката Ида”– юни 2004 г. и др. Трябва да отбележим, че „Първата Коледа“, „Снежна приказка“, „Коледни искри“, „Първият сняг“ и др. са създадени специално за коледните тържества.

Основател и художествен ръководител е проф. д-р Мария (Маша) Илиева. Примабалерина на Софийската опера от 1990 г., днес тя е репетитор на балетния състав там. Освен като изпълнител от световна класа, проф. д-р Илиева успешно работи и като преподавател в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” . През 1995 г. създава своята балетна школа към Дом на културата „Средец“, а заедно с нея е Любов Фоминих, примабалерина на Пермския и Одеския балети – Русия, а по-късно и на Националния балет в София. През годините постепенно се присъединяват и други изтъкнати балетни педагози. Заниманията са в няколко посоки – обща физическа култура и развиване на физическия потенциал, класически екзерсис, модерни техники, изучаване на танци, подготовка за конкурси.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Шест в 6:
Нашият сутрешен бюлетин
Получавайте шестте най-важни културни събития за деня, всяка сутрин в 6:00 ч. От понеделник до петък от нашия редактор Виолета Караянева
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Киев въпреки войната се проведе музикалният фестивал „Атлас“
След турнето "Музикална магия" кларинетистът Атанас Маринов започва работа по първия си самостоятелен албум
Роб Халфхорд от Judas Priest към публиката в София: Благодаря ви, ще се върнем отново
Симфониета - Шумен и ансамбъл "Либертанго” изнесоха концерт на Шуменската крепост
Кевин Спейси намери признание в Италия
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ НОВИНИ
Тонът на времето
Херцогинята на Кембридж отбелязва 11-ия рожден ден на принц Джордж със снимка
Творчески отражения
Концерт на група Б.Т.Р. беляза началото на XV-та Международна среща на "Момчилград винаги в сърцето ми"
Под прожектора
В Киев въпреки войната се проведе музикалният фестивал „Атлас“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD2 Култура © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.